Incrustatii Ceramica

Incrustatii ceramica inlay si onlay, rezistenta si durabilitate

Rezistenta structurilor dentare difera de la un pacient la altul, insa tot mai multi copii, adolescenti si adulti care ne viziteaza sunt afectati de carii dentare. Aspectul adeseori deplorabil al molarilor si al premolarilor, de prea multe ori transformati de freze si burghie, fac inutile clasicele obturatii coronare (plombe). In prezenta eroziunii avansate sau a peretilor rupti, reconstruirea sau umplerea spatiilor cu plombe devine imposibila si inutila.
Medicii acestui cabinet stomatologic le recomanda tuturor pacientilor cu probleme serioase de carii dentare, tratamentul cu incrustatii ceramica (inlay sau onlay). Rezultatele obtinute sunt ireprosabile atat in ce priveste rezistenta lucrarii dentare, cat si in privinta aspectului. Incrustatiile ceramica tind sa inlocuiasca vechile obturatii, dovedindu-se mult mai calitative in cazul proceselor cariogene avansate, localizate in partea posterioara a zonei de masticatie.

Incrustatii ceramica. Principalele caracteristici

 Obturatiile coronare sunt reconstructii partiale ale dintilor afectati de carii, efectuate direct de catre specialistul stomatolog pe structura elementului dentar deteriorat. Spre deosebire de acestea, incrustatiile ceramica sunt considerate tot o tehnica reconstructiva partiala, dar indirecta.profilaxie 18
Incrustatiile inlay sau onlay se efectueaza de catre tehnicianul dentar in laborator, potrivit amprentei dentare si se afla undeva intre obturatiile coronare si coroanele dentare. Doar intr-o etapa succesiva “modelarii” conform tesutului dur lipsa, sunt cimentate pentru umplerea cavitatii formate de leziunea cariogena.
Tratamentul cu incrustatii ceramica se aplica exclusiv pentru molari si premolari si asigura restaurarea estetica a dintilor devitalizati sau nevitalizati (care nu au trecut prin tratamente de canal). Considerate in prezent cea mai performanta tehnica restaurativa ortodontica, incrustatiile inlay si onlay din ceramica permit reconstruirea formei anatomice originare a dintilor rupti sau deteriorati.
Cu toate ca se pot realiza din materiale precum aurul, compozitul sau amalgamul, ceramica este printre preferatele noastre si ale pacientilor, tocmai datorita asemanarilor de structura si culoare cu elementele dentare naturale. Calitatea deosebita a portelanului (material biocompatibil cu tesuturile umane) atat in ce priveste functionalitatea, cat si ca estetica, alaturi de tehnica performanta de realizare (tehnologia CAD-CAM), le garanteaza pacientilor nostri durabilitate si rezistenta in timp.

Tipuri de incrustatii ceramica

Incrustatii ceramica inlay

Restaurarile partiale de tip inlay intereseaza partea din interiorul coroanei dentare, incrustatiile limitandu-se la suprafata masticatorie. Tratamentele cu incrustatii ceramica inlay sunt indicate in cazul dintilor cu leziuni de dimensiuni reduse, ce nu au fost neaparat devitalizati, dar mai ample decat in cazul celor pentru care sunt suficiente obturatiile coronare.

Incrustatii ceramica onlay profilaxie 1

Restaurarile partiale de tip onlay sunt lucrari mai ample, ce cuprind o parte sau intreaga zona de masticatie a molarilor si a premolarilor. Se recomanda atunci cand lipseste o cantitate considerabila de tesut dur (dentina). Contrar incrustatiilor ceramice inlay, dau rezultate foarte bune in cazul dintilor supusi in prealabil terapiilor de endodontie (tratamentul cariilor).

Cum se efectueaza tratamentul cu incrustatii ceramica?

Tratamentul cu incrustatii ceramica se aseamana cu procedura de aplicare a binecunoscutelor obturatii coronare, cu deosebirea ca incrustatiile inlay si onlay trebuie preparate in prealabil in laborator, de catre specialistul odonto-tehnic.

Tratament incrustatii ceramica. Prima vizita

• Suprafata dentara este pregatita intocmai ca in cazul unei obturatii simple, medicul dentist inlaturand dupa caz, tesutul cariogen sau vechile plombe;
• Unul dintre dentistii acestui cabinet de stomatologie va preleva cu precizie amprenta dentara a cavitatii ce trebuie reconstruita din ceramica;
• Pentru ca tesutul dentar sa nu fie afectat si expus bacteriilor, pana la urmatoarea sedinta, cavitatea molarului sau a premolarului va fi umpluta cu o plomba provizorie.

Tratament incrustatii ceramica. A doua vizita

• Mai intai are loc indepartarea plombei temporare si curatarea temeinica a tesutului ramas pentru umplere;
• Incrustatiile, pregatite in prealabil in laborator prin tehnologia CAD-CAM, urmeaza sa fie cimentate definitiv cu ajutorul unui adeziv special ce reuseste sa elimine orice spatiu dintre dintele natural si incrustatie, astfel incat sa diminueze riscul infiltratiilor bacteriene.

Incrustatii ceramica. Cand sunt recomandate?

Restaurarile coronare indirecte de tip incrustatii ceramica sunt indicate in urmatoarele situatii clinice:
• Modificari de forma, structura, dimensiune sau inclinatie a dintilor, in scop functional, dar si estetic;
• Imbunatatirea structurala si estetica a dintilor grav afectati de carii dentare, consumati sau rupti, atunci cand restaurarile simple cu plombe nu sunt multumitoare;
• Pentru cresterea rezistentei dentare in cazul tratamentelor endodontice repetate;
• Atunci cand din motive estetice, este necesara inlocuirea incrustatiilor din amalgam;
• In situatiile in care, in urma procedurilor endodontice, trebuie corectata inaltimea suprafetei ocluzale.

Incrustatii ceramica. Avantaje

• Sunt realizate cu unul dintre cele mai performante materiale de utilizare stomatologica aflate in circulatie, ceramica fiind printre putinele materii prime biocompatibile ce imita foarte bine structura si cromatica dintelui natural;
• Data fiind amploarea lor, incrustatiile din ceramica reusesc sa protejeze mult mai bine structurile dentare lezate de carii;
• Materialul din care sunt confectionate le garanteaza rezultate optime din punct de vedere functional si estetic;
• Tehnica de prelucrare si de fixare permite obtinerea unor rezultate perfecte, aproape insesizabile;
• Utilizarea incrustatiilor inlay si onlay permite evitarea lucrarilor de restaurare dentara mai invazive, precum aplicarea de coroane dentare;
• Specialistul stomatolog reuseste sa creeze o suprafata ocluzala perfecta, similara celei de origine;
• Tratamentul cu incrustatii ceramica poate servi pentru inlocuirea unui dinte lipsa si fixarea unei punti dentare;
• Are o durata de viata ridicata, de peste 10 ani, superioara plombelor din compozit;
• Comparativ cu lucrarile de protetica, nu necesita polizarea excesiva a coroanei dentare, tesutul dentar sanatos putand fi astfel salvat.

Incrustatii ceramica. Recomandari

Stabilitatea si rezistenta lucrarii restaurative cu incrustatii ceramica depind de:
• Curele stomatologice la care se supun pacientii;
• Rezistenta tesutului dentar pe care este fixata lucrarea;
• Prezenta eventualelor afectiuni (bruxism) ce ar putea slabi rezistenta lucrarii si subtia grosimea acesteia;
• Igiena dentara efectuata la domiciliu;
• Profesionalismul medicului specialist ce a pus in practica tratamentul cu incrustatii ceramica.

 

 

doctor empatie fiecare pagina fix