Parodontoza

Ce este Parodontoza? Ce este boala parodontala? Tratamente parodontologie! Cat costa tratamentul de parodontoza?

Parodontoza, “regina” bolilor parodontale

Disciplina odontoiatrica de parodontologie ne permite sa ne ocupam de toate maladiile aferente tesutului de sustinere dentar. Aici este inclusa si parodontoza, una dintre principalele maladii ale civilizatiei moderne, ce este considerata totodata si “regina” bolilor parodontale.
De importanta tratamentelor specializate pentru cura bolilor parodontale, urmeaza sa va dati seama pe masura ce veti invata sa le cunoasteti, sa le controlati si nu in ultimul rand sa le preveniti. De ce? Pentru ca parodontoza se numara printre factorii primari ce cauzeza pierderea dintilor (edentatie partiala sau totala), o consecinta nu tocmai placuta, indiferent de conditia sociala sau de varsta celor afectati.  profilaxie 6

Parodontoza. Caracteristicile de baza ale bolii parodontale

Parodontoza, la fel ca gingivitele, o alta categorie de boli parodontale, este o maladie a cavitatii orale, cauzata de prezenta bacteriilor, ce are o evolutie de tip inflamator. Daca nu se trateaza la timp, are ca urmare distrugerea tesuturilor de sustinere dentare (parodontiu) si pierderea stabilitatii dintilor.
Cavitatea orala, in mod normal, este colonizata de peste 500 de tipologii de bacterii, pe care sistemul imunitar le poate mentine inactive. Insa neglijarea igienei dentare faciliteaza formarea placii bacteriene, un strat superficial ce acopera suprafata dintilor si care permite multiplicarea acestor microorganisme.

Populatiile de bacterii prezente in acumularile de placa bacteriana si de tartru se localizeaza in special acolo unde periuta de dinti sau ata dentara ajung cu dificultate: spatiile interdentale, baza dintilor, zona posterioara a arcadei, latura interioara a dintilor. Toxinele produse de populatiile de germeni ataca gingiile, cauzand intr-o prima faza inflamarea si sangerarea acestora.
Daca factorii determinanti nu sunt fost inlaturati, manifestarile se agraveaza, afectand si aparatul parodontal de sustinere (parodontiul), pana la canalele alveolare si la ligamentele parodontale. Rezultatele coincid cu instaurarea bolii parodontale sau parodontoza.

Principalele cauze ale bolii parodontale

Printre cauzele principale ce favorizeaza parodontoza se numara, asa cum este evident, o igiena dentara deficitara si, implicit, acumularile de biofilm (placa bacteriana). Insa mecanismul ce sta la baza debutului bolii parodontale este conditionat si de actiunea cumulativa a unor factori favorizanti:
1. Igiena orala
Igiena orala necorespunzatoare, in combinatie cu alti factori de risc, joaca un rol determinant in parodontoza.
2. Tabagismul
Fumatul (peste 10 tigari zilnice), asa cum au confirmat-o studiile ultimilor ani, reprezinta un factor favorizant ce agraveaza si accelereaza evolutia bolii parodontale.

3. Predispozitia genetica
In ciuda igienei dentare impecabile, s-a constatat ca circa 30 % din populatie poate eredita gena ce favorizeaza predispozitia catre parodontoza.   profilaxie 10
4. Stresul
Intre stres si boala parodontala exista o anumita corespondenta, dat fiind faptul ca starile de tensiune si de nervozitate slabesc barierele sistemului imunitar.
5. Fluctuatiile hormonale
Fluctuatiile hormonale din timpul sarcinii, de exemplu, accelereaza debutul inflamatiilor parodontiului si totodata a parodontozelor.
6. Maladiile sistemice
Patologiile particulare precum diabetul, artritele reumatoide, cardiopatiile sau ictusul, precum si unele deficite ale sistemului imunitar, pot activa parodontoza.
7. Medicamentele
Unele produse farmaceutice (medicamentele antidepresive, anticonceptionalele) influenteaza in mod negativ sanatatea orala, furnizand conditii favorabile pentru aparitia parodontozelor.
8. Bruxismul
Tendinta pe care o au unele persoane de a freca in mod involuntar dintii, in special pe timpul noptii (bruxism), cauzeaza slabirea structurilor de sustinere dentare.

Parodontoza. Cum pot fi recunoscute bolile parodontale?

Bolile parodontale, spre deosebire de alte maladii ale cavitatii orale (carii dentare), evolueaza in surdina, fara manifestari imediate.
Insa in prezenta urmatoarelor simptome, este indicat sa programati o vizita in cabinetul stomatologic Bucuresti, Cris Smile:

 • Gingii inflamate si sensibile;
 • Umflarea marginilor gingivale;
 • Aparitia unor secretii purulente;
 • Sangererea gingiilor in timpul periajului;
 • Sangerari in timpul masticatiei;
 • Sensibilitate dentara in timpul masticatiei;
 • Crearea de spatii intre dinti;
 • Largirea progresiva a spatiilor interdentare;
 • Dezlipirea bordurii gingivale de suprafata dentara;
 • Formarea “buzunarelor parodontale”;
 • Retragerea gingiilor si descoperirea coroanei dentare;
 • Instabilitatea dentara (dinti ce se misca in canalele alveolare);
 • Respiratie urat mirositoare (halena).

Prevenirea si tratarea bolii parodontale

Pentru prevenirea bolii parodontale, igiena orala este esentiala. Cea mai buna masura de profilaxie domiciliara consta in utilizarea combinata a periutei de dinti, a atei dentare si a apelor de gura cu efect antibacterian si antiseptic.
Terapia parodontozelor si nu in ultimul rand a gingivitelor, tinand cont de stadiul de evolutie, trebuie sa cuprinda:

 • Cunoasterea, controlarea si eliminarea pe cat posibil a tuturor factorilor cauzatori;
 • Adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos, cu o alimentatie cat mai diversificata;
 • Educarea pacientilor si indrumarea lor catre respectarea regulilor de igiena orala;
 • Indepartarea placii bacteriene prin tratamentele specifice de profilaxie dentara;
 • Administrarea localizata / sistemica a unor medicamente pentru limitarea infectiilor si a inflamatiilor gingivale;
 • Reducerea buzunarelor parodontale prin interventiile de remodelare a tesuturilor moi (gingivectomie);
 • Corectarea si reconstructia osoasa a structurilor afectate, prin aditia de os.

Parodontoza. Recomandari

• Odata efectuata terapia parodontala, este indispensabila mentinerea starii de sanatate gingivale, permisa de controalele periodice in cabinetul stomatologic;
• Alimentele bogate in vitamina C, desi nu trateaza parodontoza, reprezinta un remediu eficient impotriva sangerarilor gingivale;
• Consumul de fructe si legume bogate in vitamine si nutrienti intareste sistemul imunitar, prevenind debutul maladiilor orale, inclusiv debutul parodontozelor.

Tarife Parodontologie 

Chiuretaj parodontal in camp inchis / dinte 50 ron
Chiuretaj parodontal in camp deschis / dinte 80 ron
Chiuretaj parodontal / arcada 400 ron
Tratamentul abcesului parodontal 100 ron
Imobilizare cu compozit 50 ron / dinte
Detartraj manual / dinte 20 ron
Aplicatii pasta TM 20 ron / dinte

 

doctor empatie fiecare pagina fix