Protetica-Proteze dentare-Lucrari dentare

Protetica | Lucrari Dentare | Proteze Dentare

Lucrari de protetica dentara. Proteze dentare fixe sau mobile
Categoria pacientilor ce apeleaza la lucrarile protetice sau de reconstructie cu proteze dentare nu se incadreaza intr-un interval de varsta anume. Din diverse motive, tinerii si batranii isi pot pierde unul sau mai multe elemente dentare, uneori chiar intreaga dantura. Iar pierderea dintilor duce cu siguranta la compromiterea armoniei celor doua arcade si a functionalitatii danturii. De cele mai multe ori, o astfel de carenta ajunge sa aiba un impact social semnificativ asupra persoanelor in cauza.
Lipsa dintilor (edentatie) partiala sau totala se poate datora unor evenimente traumatice ce afecteaza iremediabil structurile dentare, precum si leziunilor cariogene netratate sau proceselor inflamatorii in curs (boli parodontale). Din fericire pentru persoanele edentate (fara dinti), le propunem pacientilor nostri sa-si reabiliteze estetica si functionalitatea danturii prin lucrari de protetica fixe si mobile.

Proteze dentare. Caracteristicile de baza ale lucrarilor protetice 
Protezele dentare sunt lucrari ortodontice destinate reconstruirii danturii pierdute total sau partial de pe una ori de pe ambele arcade. Aceste lucrari de protetica sunt astfel concepute incat sa reabiliteze intr-o proportie cat mai mare functiile orale ale pacientilor edentati (fara dinti).
O proteza dentara corect realizata, care respecta structurile anatomice existente deja, are rolul sa:
• Restabileasca masticatia pacientului;
• Amelioreze functia fonetica, favorizand articularea si pronuntarea literelor;
• Imbunatateasca estetica faciala (nu mai are loc retragerea sau / si deformarea tesutului osos de sustinere).
Restabilirea functiilor si a esteticii alterate se face inlocuind dintii pierduti prin elemente dentare artificiale, confectionate in laboratorul odontotehnic, pe baza amprentei dentare a pacientului. Atunci cand pacientii nu dispun de suficiente elemente dentare sanatoase pentru ancorarea lucrarii de protetica, optiunile pe care vi le propunem sunt doua:
• Efectuarea unui implant dentar, utilizat ulterior pe post de pilon pentru sustinerea intregii proteze dentare;
• Realizarea unei proteze dentare mobile totale sau partiale, ce nu mai este neaparat conditionata de prezenta dintilor pentru ancorare.

Protetica dentara. Tipuri de proteze dentare
Protetica dentara. Proteze dentare fixe 

Aceasta tipologie de proteze dentare este caracterizata de faptul ca dispozitivele ortodontice sunt cimentate definitiv in cavitatea orala a pacientului, fara sa poata fi indepartate. Ca suport, o proteza dentara fixa poate avea unul sau mai multi dinti ce sunt prelucrati anterior de catre specialistul stomatolog si destinati incapsularii (imbracarii).
Fixarea pe structurile dentare naturale este conditionata de starea dintilor si a radacinilor naturale, ce trebuie sa fie destul de sanatoase incat sa poata suporta ancorarea lucrarii de protetica. In alternativa, atunci cand pacientii nu dispun de dinti in stare buna si este nevoie de extractia lor, fixarea se poate face pe un pilon artificial din titaniu (implant dentar). Inserat intr-o etapa anterioara in tesutul osos, implantul va avea rolul sa sustina proteza dentara.
Materialele din care se realizeza pot fi ceramica, metalul sau o combinare a celor doua. Cel mai des utilizate sunt protezele dentare cu o baza de metal (ii va darui rezistenta lucrarii de protetica), pe care apoi sunt fixate coroanele artificiale din portelan (imita cel mai bine dintii naturali, ca structura, textura si cromatica).
Protetica dentara. Proteze dentare mobile
Spre deosebire de protezele dentare fixe, dispozitivele protetice mobile, cunoscute si ca dentiere, nu sunt fixate definitiv pe arcada / arcadele pacientilor, ci pot fi indepartate pentru a se curata. In prezent raman o alternativa optima si in acelasi timp economica pentru substituirea dintilor in cazul persoanelor edentate total sau partial, ce nu pot sa apeleze la dispozitivele fixe.
Protezele dentare mobile totale le sunt recomandate pacientilor carora le lipsesc atat dintii naturali, cat si elementele utile protezarii (radacini naturale sau implanturi dentare). Dispozitivul mobil este constituit dintr-o baza protetica (rasina biocompatibila cu tesuturile umane), fixata in cavitatea orala a pacientului, ce urmeaza cu fidelitate structurile osoase si tesutul gingival.
Protezele dentare mobile partiale le sunt destinate pacientilor edentati partial, care mai dispun de cateva elemente dentare pentru ancorarea lucrarii protetice. In acest caz, fixarea se face cu ajutorul crosetelor metalice. Nu prevede incapsularea si, implicit, nici prelucrarea coroanelor dentare sanatoase. Prezenta partilor metalice de sustinere ii permite dispozitivului protetic o mai buna stabilitate si functionalitate.

Lucrari de protetica dentara. Proteze dentare. Recomandari
• Perioada de adaptare cu noile proteze dentare fixe sau mobile variaza de la un pacient la altul si depinde de capacitatea fiecaruia de a se adapta la schimbare;
• Folosirea dispozitivelor protetice poate avea ca efect cresterea secretiilor salivare, concomitent cu alterarea perceptiilor de gust si uneori chiar si cu iritarea tesuturilor moi (gingii, limba);
• Fiind similara danturii naturale, orice purtator de proteze dentare trebuie sa se ingrijeasca de igiena orala, lucrarea protetica favorizand raspandirea maladiilor cavitatii bucale (inflamarea mucoaselor, aparitia de carii dentare, avansarea bolii parodontale).

 

 

“Sinceritatea, devotamentul, moralitatea si empatia au fost, sunt si vor fi elementele cheie ce m-au ajutat sa realizez din CRIS SMILE ceea ce este astazi.

Va multumesc VOUA – PACIENTII CRIS SMILE!”

 

1
×
Salut,
Te putem ajuta cu ceva?