Sedare Generala IV Asistata de Medic ATI

Sedare generala IV asistata, o tehnica sigura anti-fobii
Unele persoane, mai norocoase fiind, se bucura de o estetica dentara impecabila inca de mici copii, in timp ce altele devin “clienti” fideli ai curelor stomatologice. Si cum n-ar fi indeajuns, o buna parte dintre “nefericitii” care periodic trebuie sa se supuna tratamentelor odontoiatrice, se lupta cu frica, anxietatea, cu emotiile, nervozitatea si cu atacurile de panica.
De multe ori, asa-zisa “frica de dentist” isi are originea la varsta pediatrica, odata cu primele interventii traumatizante din punct de vedere psihologic. Pentru depasirea tuturor obstacolelor, medicii acestui cabinet stomatologic Bucuresti se folosesc de diverse tehnici de anestezie, printre care se numara si cea de sedare generala IV asistata de medic ATI (medic de Anestezie si Terapie Intensiva).

In ce consta procedura de sedare generala IV asistata?
Procedura de sedare generala IV asistata poate fi asociata oricarei terapii stomatologice: endodontie, extractii dentare, periaj profesional, implantologie, regenerare ososa, etc. In acest tip de anestezie, este nevoie de interventia medicului anestezist ATI.
Anestezistul, in colaborare cu specialistul stomatolog, administreaza pe cale venoasa un “cocktail” de substante sedative in masura sa:
• Inlature teama, anxietatea si fobiile;
• Atenueze senzatia dureroasa a pacientilor;
• Produca pe moment o stare de euforie;
• Induca ulterior amnezia vis-a-vis de interventia propiu-zisa.
Produsele farmacologice cu efect analgezic si anxiolitic isi mentin actiunea anestezica pentru circa 20-40 de minute din momentul in care au fost administrate. Tocmai din acest motiv este nevoie de sincronizarea perfecta a medicului curant cu medicul anestezist.
Pe parcursul interventiilor odontoiatrice efectuate sub sedare generala IV asistata, anestezistul este cel care monitorizeaza actiunea si intensitatea sedativului, precum si parametrii vitali ai pacientilor: frecventa respiratiilor, numarul de pulsatii, bataile inimii, presiunea arteriala, oxigenarea sanguina.
La nevoie, dozarea anestezicului se modifica in functie de caracteristicile fizice ale pacientilor (varsta, greutate) si de reactia fiecaruia la substantele administrate. Iata de ce acest tip de anestezie prin sedare generala IV asistata este in masura sa le garanteze pacientilor de orice varsta rezultate mult mai bune comparativ cu alte practici anestezice.
Dupa finalizarea interventiei, incetam sa mai administram analgezice si anxiolitice prin sedare generala IV asistata de medic ATI. Pacientii raman sub observatia noastra timp de cateva ore, iar la demitere este nevoie sa fie insotiti de o alta persoana si sa nu conduca masina pentru tot restul zilei.

Care este scopul tehnicii de sedare generala IV asistata?
Sunt multi pacientii odontofobi care evita pana si ideea de a face o programare intr-un cabinet stomatologic. Motivele sunt aproape de fiecare data aceleasi, frica de durere, careia i se mai adauga:
• Sensibilitatea particulara a cavitatii orale (dinti, limba, gingii, periodont);
• Durerea spontana, acuta, cauzata de unele patologii dentare;
• Ideile preconcepute, “mostenite”, conform carora “la dentist te doare”;
• Gandul ca dentistul introduce dispozitive medicale adeseori ciudate, in cavitatea orala;
• Experientele reale anterioare, cu adevarat traumatizante;
• Atacurile de panica si reactiile ce insotesc fobiile (claustrofobiile, odontofobiile);
Toate aceste exemple negative, desi de regula nu au o baza reala, nu inseamna ca se prezinta mai putin ingrozitoare pentru o anumita categorie destul de vasta de pacienti. Din cauza starii de anxietate (anxietatea pune stapanire chiar si pe cei mai curajosi pacienti ce sunt nevoiti sa se confrunte cu practici stomatologice mai mult sa mai putin invazive), pana la declansarea atacurilor de panica nu mai este decat un pas.
“Colocviul” cu anestezistul si cu medicul dentist la care este supus pacientul, devine astfel mai mult decat o intalnire de curtoazie. Desi suntem medici, mai intai de toate suntem oameni si avem aceleasi perceptii psihofizice ca pacientii ce ne solicita serviciile.
Inainte de punerea in aplicare a tratamentelor si a procedurii de sedare generala IV asistata, facem tot posibilul sa castigam increderea adultilor si a copiilor. Este important sa fim in armonie si pe aceeasi lungime de unda cu totii, astfel incat “napastuitii” sa inteleaga ca temerile si fobiile le sunt nefondate.
Tehnica de sedare generala IV asistata are ca finalitate gasirea celor mai bune solutii pentru rezolvarea problemelor dentare:
• Pe de o parte, scopul acestei metode anestezice este sa reduca la maxim disconfortul pacientilor si chiar sa-l anuleze, inducandu-le o stare de relaxare si de liniste psihofizica;
• Pe de alta parte, tehnica sedativa constienta sedare generala IV asistata trebuie sa-i permita medicului sa intervina in deplina siguranta, fara stres.
Astfel, pe parcursul unei singure sedinte, vom reusi sa concentram cat mai multe proceduri stomatologice, aspect de care vor beneficia in primul rand pacientii.

Sedare generala IV asistata. Recomandari
• Datorita anesteziei prin sedare generala IV asistata, multe dintre curele noastre stomatologice sunt mult mai sigure si mai rapid de realizat;
• Inainte de orice procedura de anestezie, le recomandam pacientilor sa nu consume mancaruri grele in seara dinaintea interventiilor, ci sa se limiteze la alimente lejere, lichide sau semilichide: supe, sucuri de fructe, ceaiuri, etc.;
• Prezenta medicului anestezist garanteaza siguranta maxima pentru pacienti si nu in ultimul rand pentru medicul terapist care, nu de putine ori, trebuie sa intervina asupra unor persoane purtatoare de maladii destul de grave.

 

 

“Sinceritatea, devotamentul, moralitatea si empatia au fost, sunt si vor fi elementele cheie ce m-au ajutat sa realizez din CRIS SMILE ceea ce este astazi.

Va multumesc VOUA – PACIENTII CRIS SMILE!”