Coroane Dentare Ceramice Sau Coroane Dentare Pe Zirconiu?

Coroane Dentare Ceramice Sau Coroane Dentare Pe Zirconiu?
iunie 12, 2015
5 (100%) 5 votes

diferenta-intre-coroana-ceramica-si-coroana-pe-zirconiu_r2wfCoroane dentare ceramice sau coroane dentare pe zirconiu?

Naturala sau artificiala, coroana dentara nu reprezinta altceva decat partea vizibila a unui dinte. Mai exact, este portiunea pe care in mod normal o vedem in cavitatea orala si care indeplineste functiile de baza ale dintelui: de masticatie si de maruntire a alimentelor. Este si motivul pentru care trebuie sa fie dotata cu maxima rezistenta si durabilitate.

De multe ori insa, procesele cariogene (carii dentare) sau evenimentele traumatice lezeaza peretii coroanelor dentare, acestea prezentand fisuri ori fracturi ce le slabeste rezistenta. Atunci cand leziunile nu sunt foarte profunde, nici extinse la intreaga suprafata a dintelui, medicii stomatologi reusesc sa remedieze problema fie prin obturatii coronare (plombe dentare), fie prin incrustatii inlay / onlay (diferentele se rezuma la amploarea lucrarii restaurative), fie prin fatete ceramice (mai mult o solutie estetica).

In schimb, in situatiile in care structura dentara, mult prea afectata, nu mai poate fi restaurata, solutiile alternative sunt reprezentate de coroanele dentare. Lucrarile de reconstructie le ofera pacientilor posibilitatea sa-si redobandeasca functiile si estetica dintelui lezat. Atunci cand urmeaza sa ”imbrace” un dinte natural, conditia este insa ca radacina dentara sa fie destul de sanatoasa incat sa suporte aplicarea coroanelor artificiale.

Posibilitatile si tehnicile dentare actuale au adus in prim plan cateva variante reconstructive performante, ce au revolutionat stomatologia moderna: coroanele dentare artificiale integral ceramice si cele pe zirconiu.

Caracteristicile coroanelor dentare ceramice

O coroana dentara din ceramica sau din portelan este adeseori cautata si preferata de pacienti tocmai datorita pretului convenabil si calitatilor sale estetice, ce-i confera un aspect similar dintelui natural. Coroanele dentare din portelan reusesc sa imite foarte bine dintii naturali atat in ce priveste cromatica si textura, cat si transparenta si stralucirea. Aceste caracteristici le transforma in solutii optime in special pentru dintii frontali, permitand chiar si corectii de forma sau de pozitionare.

Avantajele coroanelor dentare integral ceramice

Despre o coroana dentara din portelan se poate spune  caeste impecabila din punct de vedere estetic si functional. Transparentele materialului din care este realizata permite obtinerea unei structuri artificiale ireprosabile.

Pe de alta parte, ceramica este un material biocompatibil cu tesuturile umane. Daca nu sunt realizate pe un suport metalic, sunt excluse riscurile la alergii, indiferent de sensibilitatea pacientilor.

Coroanele dentare integral ceramice, spre deosebire de cele cu interiorul metalic, nu cauzeaza coloratia gingiilor. In timp, portelanul isi mentine proprietatile initiale.

Comparativ cu o coroana pe zirconiu, desi au aproape aceeasi valoare, pretul coroanelor din portelan este cu ceva mai mic.

Dezavantajele coroanelor dentare integral ceramice

Data fiind compozitia, coroana dentara integral ceramica este mai putin rezistenta decat variantele pe zirconiu sau metalo-ceramice. Acesta este si motivul pentru care nu se recomanda pentru substitutia molarilor si a premolarilor, dinti ce trebuie sa suporte forte de masticatie mai mari.

Un alt dezavantaj se refera la trasparenta vazuta uneori nu doar ca o calitate. Din cauza transparentei naturale a portelanului, coroanele ceramice nu pot fi utilizate pe dintii ingalbeniti, cu o tenta de gri sau pigmentati.

Caracteristicile coroanelor dentare pe zirconiu

Coroanele dentare pe zirconiu se numara printre cele mai inovative solutii restaurative cand vine vorba de acoperirea coroanelor dentare naturale sau de aplicarea pe un bont protetic. Diferentele dintre acestea si coroanele integral ceramice se refera la faptul ca zirconiul inlocuieste de fapt nucleul metalic / de portelan, nu portiunea exterioara, vizibila, a structurii artificiale, confectionata tot din portelan.

Avantajele coroanelor dentare pe zirconiu

Zirconiul nu este un metal si prin urmare nu cauzeaza alergii pacientilor. In plus, este un material biocompatibil, foarte bine tolerat de organismul uman.

In ciuda predispozitiei pe care o au unii pacienti la depunerile de placa bacteriana si de tartru, coroanele pe zirconiu limiteaza aceste acumulari bacteriene.

Spre deosebire de portelanul pur, zirconiul nu este transparent. Coroanele pe zirconiu sunt mai putin transparente decat cele integral ceramice, motiv pentru care pot acoperi foarte bine un dinte ingalbenit sau un bont protetic din titaniu.

Coroanele dentare pe zirconiu, desi lejere, sunt mult mai rezistente decat cele integral ceramice, insusire datorata materialului care sustine invelisul exterior, ceramic. Iata de ce reprezinta solutii optime nu doar pentru dintii frontali, ci si pentru zona posterioara (molari si premolari), acolo unde fortele de masticatie si muscatura sunt mai puternice.

Dezavantajele coroanelor dentare pe zirconiu

Unei coroane dentare pe suport de zirconiu ii poate fi atribui un unic dezavantaj, si anume pretul lucrarii protetice, ceva mai ridicat decat in cazul unei coroane ceramice. Explicatia se refera la tehnologia de fabricatie de ultima generatie, mult mai costisitoare, ce necesita tehnici mai performante si cunostinte odontotehnice mai complexe.

Tendinta actuala este ca pacientul sa beneficieze de tot ce este mai bun din domeniul stomatologic. Iar cand vine vorba despre cele doua alternative puse in discutie, coroanele dentare pe zirconiu reprezinta o solutie mult mai avantajoasa, ce se afla in topul preferintelor pacientilor.

Posted in Articole
1
Salut,
Te putem ajuta cu ceva?
Powered by
SIMPLE SIDE TAB