Aditia de os

Aditie de os dentar

Adiția Osoasă

Adiția de os. Caracteristici de bază

Adiția de os. De ce este necesară reconstrucția osoasă?

Adiția de os. Când este recomandată reconstrucția osoasă?

Adiția de os. Cauzele pierderii osoase

Adiția de os. Recomandări

Adiția de os. Tarife

 

Adiția Osoasă

Numărul pacienților ce intenționează să-și rezolve prin implanturi dentare problemele de natură estetică și funcțională ale danturii, este într-o continuă creștere.

Însă, o bună parte dintre aceștia sunt descurajați de cantitatea insuficientă a țesutului osos de susținere (parodonțiu). Deși scheletul uman are capacitatea de a se regenera și repara ca urmare a unor leziuni și traumatisme, de cele mai multe ori este nevoie ca procesul să fie stimulat prin proceduri, tehnici sau materiale specifice.

Astfel, în urma unui consult de specialitate, medicul dentist poate recomanda adiția de os pentru completarea țesutului ce se atrofiază în lipsa dintelui natural.

Iar reușita intervenției de implantare dentară, precum și durabilitatea lucrării sunt condiționate nu doar de priceperea specialistului în chirurgie alveolara, ci și de dimensiunea parodonțiului.

Dar dacă se apelează la cele mai moderne tehnici de chirurgie implantară (implantologie), în măsură să compenseze insuficientă osoasă prin adiția de os, toate aceste limite pot fi depășite. Intervențiile de reconstrucție osoasă (adiția de os) sunt destinate creșterii grosimii sau / și a densității țesutului osos înainte de poziționarea implantului dentar.

 

Adiția osoasă este:

 • o procedură prin care ce reconstruiește osul necesar pentru inserarea implanturilor dentare,
 • în situațiile în care țesutul osos de susținere este într-o cantitate insuficientă,
 • pentru a asigura stabilitatea implantului.

 

Principalele cauze care duc la pierderea țesutului de susținere dentar sunt:

 • extracțiile dentare,
 • evenimentele traumatice,
 • boala parodontală,
 • osteoporoza,
 • procesul de îmbătrânire.

Procedura de adiție osoasă se practică atunci când apare atrofierea structurii de susținere dentare, care afectează estetica facială sau în situația în care lipsa osului limitează inserarea de implanturi dentare.

Tehnica chirurgicală presupune creșterea cantității de os alveolar prin transplantarea sau adiția de os cu țesut de la același pacient, grefe de la un donator străin sau cu țesut artificial biocompatibil în bloc sau granule.

 

Adiția de os. Caracteristici de bază

Unul dintre parametrii ce trebuie evaluați în chirurgia implantară este reprezentat de calitatea și de cantitatea țesutului osos avut la dispoziție.

Compensarea reducției osoase se poate face printr-o tehnică reconstructivă specială, cunoscută că adiția de os.

Procedura se practică nu doar în cazul carențelor osoase ce limitează inserarea de implanturi dentare.

Adiția de os se recomandă și atunci când atrofierea structurii de susținere dentare afectează estetică facială (fizionomia pacienților se prezintă ușor îmbătrânita, cu pielea feței lăsate).

Tehnică chirurgicală presupune creșterea cantității de os alveolar prin transplantarea sau adiția de os cu:

 • Țesut osos de la același pacient (os autolog);
 • Grefe de la un donator străin (os heterolog);
 • Țesut artificial biocomapatibil în bloc sau granule.

 

Adiția de os. De ce este necesară reconstrucția osoasă?

Specialistul în implantologie va propune adiția de os atunci când țesutul osos al arcadei este insuficient pentru implantarea dentară.

Cu toate că scheletul uman are capacitatea de a se regenera și repara ca urmare a unor leziuni și traumatisme, de cele mai multe ori este nevoie ca procesul să fie stimulat prin proceduri, tehnici sau / și materiale specifice.

Spre exemplu, ca urmare a extracției dentare, în zona de corespondență a rădăcinii, rămâne un spațiu gol (excepție face cazul în care extracția se referă la un dinte de lapte ce urmează să fie înlocuit de unul permanent).

Dacă în perioada următoare nu este inserat un implant dentar care să mențină și să stimuleze osul alveolar, țesutul dur se diminuează ireversibil.

Adiția de os. Când este recomandată reconstrucția osoasă?

În urma unui consult de specialitate, medicul dentist recomandă aditia de os pentru completarea țesutului ce tinde să se atrofieze în lipsa dintelui natural. Procedura reconstructivă este necesară dacă se verifică una dintre următoarele circumstanțe:

 • Înaintea implantării propriu-zise, cantitatea de os se dovedește insuficientă pentru a putea susține implantul dentar și astfel, pentru garantarea stabilității lucrării dentare este necesară aditia de os;
 • Carențele osoase pot afecta și porțiunea posterioară a arcadelor, iar acest deficit se corectează prin procedura sinus lift sau / și reconstrucție osoasă cu grefă de os autolog, heterolog sau țesut artificial;
 • Aditia de os este o procedura indicată și în cazul bolii parodontale, pentru menținerea nealterată a structurilor dentare sănătoase ce au rămas fără o porțiune din țesutul de susținere (parodonțiu);
 • Prezența bolilor degenerative, precum și inflamația bacterica a peridontiului (boală parodontala) au drept consecință extinderea procesului de atrofiere osoasă, ce se poate compensa prin regenerarea osoasă (aditia de os);
 • Procedura regenerativă este indicată și în cazul îndepărtării unor tumori sau chisturi amplasate în cavitatea orală, soluționare încheiată cu pierderea unei părți a țesutului alveolar;
 • În urmă extractiilor dentare, absența structurilor dentare naturale duce la absorbția țesutului alveolar, iar păstrarea infrastructurii de susținere se poate intermedia prin aditia de os.

 

Adiția de os. Cauzele pierderii osoase

Pierderea unei părți din cantitatea de țesut de susținere dentar se datorează unor factori precum:

 • Extracțiile dentare;
 • Evenimentele traumatice;
 • Inflamația parodonțiului (boală parodontala);
 • Prezența unor stări patologice (osteoporoză);
 • Procesul de îmbătrânire, etc.

 

Adiția de os. Recomandări

 • Cantitatea potrivită de țesut osos asigura stabilitatea implanturilor, iar pe de altă parte garantează conservarea țesutului gingival;
 • Igienă orală deficitară și fumatul imediat după aditia de os sunt factori ce au toate șansele să aibă un impact negativ asupra intervenției;
 • Soluția cea mai eficientă și cea mai sigură ce previne pierderea de țesut osos este implantarea dentară, iar când implantul rezultă dificil de efectuat, medicii noștri va recomandă aditia de os.

Tarife

IMPLANTOLOGIE
Implant dentar MIS (inserarea implantului) 390 EURO
Implant dentar BREDENT (inserarea implantului) 2700 RON
Sistem Fast&Fixed Bredent (Germania) – ALL ON 4 (4 implanturi + 4 bonturi protetice + lucrare fixa provizorie) 4250 euro
Sistem Fast&Fixed Bredent (Germania) – ALL ON 6 (6 implanturi + 6 bonturi protetice + lucrare fixa provizorie) 5000 euro
Implant dentar Megagen AnyOne (inserarea implantului) 550 euro
Implant dentar STRAUMANN 800 euro
Implant dentar NOBEL BIOCARE 1000 euro
Implant dentar ALPHA BIO (inserarea implantului) 390 euro
Implant dentar ALPHA GATE (inserarea implantului) 390 euro
Implant dentar PALTOP (inserarea implantului) 390 euro
Etapa a III a – lucrari dentare pe implant
Coroana provizorie pe implant 200 ron
Coroana metalo – ceramica pe implant (nu include bontul angulat) 1000 ron
Coroana pe implant Nobel Biocare (include bontul protetic) 550 euro
Coroana pe implant Straumann (include bontul protetic) 450 euro
Proteza pe implant 2000 ron
Bont protetic drept pe implant MIS/BREDENT 500 RON
Bont protetic angulat pe implant MIS/BREDENT 500 RON / 550 RON
Sinus lift extern 3000 ron
Sinus lift intern (nu include materialele) 1500 ron
Regenerare tisulara ghidata (os 0.5g + membrana 25×35 mm) 1000 ron
Preturi comparative Biomateriale / ( materiale necesare aditiei osoase; sunt necesare in anumite situatii impuse de medicul specialist implantolog)
Bio-os 0.5 g 800 ron
Bio-os 2 g 2000 ron
Membrana Bio-gide 25x 25 mm 1000 ron
Gen-os 0.25g 231 ron
Gen-os 0.5g 500 ron
Gen-os 1g 700 ron
Gen-os 2g 1010 ron
Evolution evolution 0,6 mm 800 ron
Evolution evolution 0,4 mm 700 ron
1
Salut,
Te putem ajuta cu ceva?
Powered by
SIMPLE SIDE TAB