Implant dentar pret

Implant Dentar

Din ce este format un implant dentar?

Implant dentar – Beneficii

Etapele unui implant dentar

IMPLANTURI, diferente fata de proteze

Tipuri de implant dentar

Care este cel mai bun implant dentar?

Implant dentar – Preturi

Implant dentar – Riscuri

Mituri despre implantul dentar

Intrebari frecvente

 

Prin tratamentele noastre de implantologie, reusim sa punem capat suferintelor si frustrarilor cu care se confrunta pacientii edentati total sau partial.
Prima solutie pe care le-o propunem si care le ofera acestora sansa sa-si recapete increderea in sine, este inserarea unui implant dentar. Acesta are rolul sa inlocuiasca o radacina naturala sau mai multe si, in consecinta, permite recuperarea functiilor si a esteticii orale.

Implant dentar, cea mai buna solutie restaurativa

Din pacate, de multe ori cauzele naturale (varsta inaintata), cele de natura patologica (prezenta bolii parodontale) sau evenimentele nefericite (traume, accidente) sunt aproape imposibil de prevazut si de evitat.

Daca, in trecut, unica varianta pentru substituirea unui dinte sau a mai multor dinti era restaurarea dentara (proteze, coroane, punti dentare), tehnologiile avansate ale vremurilor actuale permit si alternative mult mai eficiente, prin fixarea chirurgicala de implanturi dentare.

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este un “surub” fabricat din titan pur, acest material fiind biocompatibil cu tesuturile (os si gingie) din corpul uman.
Implantul dentar, in sine, inlocuieste doar radacina dintelui care s-a extras, pentru partea superioara (bont protetic si coroana protetica) fiind necesare etape ulterioare de realizare (care presupun implicarea laboratorului dentar si costuri adiacente).
in general, se urmareste ca materialul din care este confectionat sa fie un metal cat mai pur (titanul) pentru a realiza osteointegrarea, adica “sudarea” osului la implantul inserat in os.

De ce as alege implantul dentar si nu o varianta clasica?

 • Pentru ca implantul dentar inseamna ca suntem mai putin “invazivi”: – (adica deloc) – cu tesuturile dentare, in sensul ca atunci cand lipseste un dinte natural, nu mai este nevoie sa sacrificam dintii invecinati (adica cel din fata si cel din spate), aceasta presupunand “extragerea nervului” si slefuirea dintilor care aveau coroana in intregime.
 • Folosirea implantului dentar in anumite zone, de exemplu zona frontala superioara, aduce beneficii estetice extraordinare, in sensul ca dintii vor avea, in continuare, forma individuala – nu mai percepem senzatia de “artificial” pe care o da o punte obisnuita, unde dintii sunt solidarizati in lucrarea protetica.

Din ce este format un implant dentar?

Un implant dentar este format din doua segmente:

 • unul intrasos, adica implantul propriu-zis;
 • unul supraosos, ce poarta numele de bont protetic, peste care se ancoreaza o coroana, o punte sau o proteza.

Materialul cel mai des utilizat pentru un implant dentar este titaniul, metal biocompatibil cu tesuturile organismului uman, cu proprietati osteointegrative (este tolerat de tesuturi si organismul nu declanseaza dupa inserare un mecanism automat de respingere).

Prin urmare, odata cu trecerea timpului, implantul dentar devine parte integranta a structurii osoase, permitandu-i acesteia conservarea.

Implant dentar. Procedura de implantare dentara

Inainte de interventia propriu-zisa, medicul specialist in implantologie si chirurgie alveolara evalueaza starea generala de sanatate a pacientilor “candidati” pentru implant dentar, precum si tesutul osos disponibil.

Atata timp cat nu exista contraindicatii, medicii nostri va informeaza despre fiecare pas al interventiei si despre modalitatile de conservare ale implantului dentar.

Procedura de implantare, complet nedureroasa, este efectuata in doua etape:

 • Faza chirugicala;
 • Faza protetica.

 

Implant dentar. Faza chirurgicala

Faza chirurgicala consta intr-o mica interventie chirurgicala, pe care unul dintre medicii cabinetului nostru o executa sub anestezia locala sau sedare generala asistata IV.

Tehnica prevede realizarea unei incizii gingivale, urmata de perforarea tesutului osos in care urmeaza sa fie aplicat implantul dentar.

Odata ce mini-interventia a fost finalizata, mai poate fi nevoie de cateva puncte de sutura pentru retusarea tesutului gingival incizat, astfel incat implantul dentar sa ramana acoperit de gingii.

Succesul interventiei depinde de capacitatea tesutului osos de a creste in jurul implantului dentar fara sa-l respinga (proces de osteointegrare).

In alternativa, se poate insera un pilastru temporar, ce apare ca o proeminenta deasupra implantului dentar.

Bontul protetic provizoriu este mentinut pana la cicatrizarea zonei incizate, fara sa influenteze capacitatea de vindecare a gingiei si a tesutului osos.

 

Implant dentar. Faza protetica

In lunile succesive, dupa completa integrare osoasa a structurii artificiale, medicul specialist completeaza tratamentul cu montarea coroanei dentare sau cu pozitionarea unei punti ori proteze dentare.

Pe parcursul acestei etape, la nivelul gingiei, poate fi nevoie de inca o incizie superficiala pentru descoperirea implantului dentar si aplicarea bontului protetic. Dupa prelevarea amprentei dentare, in laboratorul odontotehnic specialistii nostri confectioneaza lucrarea protetica.

Pe parcursul unei vizite ulterioare, lucrarea restaurativa pregatita conform mulajului, este atasata bontului protetic al implantului dentar.

Implant dentar – Beneficii

Pierderea dintilor naturali (edentatie) a reprezentat dintotdeauna o etapa traumatizanta in viata oamenilor, ce si-a pus amprenta pe relatiile sociale si profesionale ale acestora.

Implantologia le ofera pacientilor sansa reabilitarii totale a danturii cu implanturi dentare permanente.

Acestea, spre deosebire de alte solutii restaurative prezinta multiple avantaje:

 • Previne pierderea osoasaAtunci cand un dinte sau mai multi lipsesc, tesutul osos de sustinere tinde sa se atrofieze iar implantul dentar are capacitatea de a opri acest proces natural, mentinand activ tesutul.
 • Salveaza dintii alaturatiAbsenta unui dinte poate fi corectata prin montarea unei punti dentare, care presupune sacrificarea dintilor alaturati, insa prin inserarea implantului dentar, aceasta procedura nu mai este necesara.
 • Implantul dentar este stabilSpre deosebire de proteza dentara, implantul ofera lucrarii restaurative stabilitate, iar pacientul nu mai are senzatia de corp strain in cavitatea orala.
 • Reface estetica facialaImplantarea dentara permite restabilirea trasaturilor faciale ale pacientilor edentati, carora lipsa dintilor le modifica fizionomia, din cauza atrofierii tesutului osos.
 • Reduce riscurile de inflamatiiImplantul dentar ofera senzatia unui dinte natural, fapt ce elimina senzatia de durere pe care o provoaca purtarea unor lucrari protetice mobile.
 • Are o durata de viata lungaDaca pacientul acorda atentie igienei orale, implantul dentar are toate sansele sa reziste o perioada indelungata de timp, fara sa mai fie necesara inlocuirea acestuia.
 • Ofera cea mai buna solutie esteticaImplantul dentar este singura solutie restaurativa, care se aproprie cel mai mult de dintii naturali, imitand foarte bine cromatica, transparenta, forma, culoarea si textura acestora.
 • Ofera cea mai eficace solutie functionalaPrin tratamentul cu implanturi dentare, pacientii isi pot recupera in totalitate functia de masticatie, la fel ca in cazul danturii naturale.
 • Permite recapatarea increderiiPersoanele care opteaza pentru tratamentul cu implanturi dentare pot desfasura orice activitate, ca si cum ar avea doar dinti naturali, ceea ce le va creste increderea in sine iar frustrarile se vor diminua.
 • Permite reabilitarea la orice varstaPacientii cu implanturi dentare isi pot relua obiceiurile alimentare de dinaintea pierderii dintilor naturali, fara sa mai fie limitati de varsta inaintata.

 

Cand este necesar implantul dentar? (Cine este candidat pentru implant dentar?)

In general, orice pacient care

 • are limita inferioara de varsta de 17-18 ani, moment in care se incheie perioada de crestere osoasa,
 • are o stare de sanatate buna si prezinta o edentatie partiala sau totala,

este un candidat potrivit pentru tratamentul cu implanturi dentare.

 

Exista anumite afectiuni cronice ce pot pune in pericol viata celor care se supun interventiei chirurgicale de inserare a implantului dentar iar din acest motiv, este necesar ca pacientul sa realizeze o serie de analize, investigatii recomandate de medic, pentru a diminua orice risc de complicatii.

 

Punti si proteze versus implant dentar

Tratamentul cu implanturi este conservator in comparatie cu o lucrare traditionala prin punte deoarece implanturile dentare elimina necesitatea sacrificarii dintilor invecinati.

Protezele dentare sunt lucrari ortodontice destinate reconstruirii danturii pierdute total sau partial de pe una ori de pe ambele arcade.

Aceste lucrari de protetica sunt astfel concepute incat sa reabiliteze intr-o proportie cat mai mare functiile orale ale pacientilor edentati (fara dinti).

 

Proteze dentare fixe

Aceasta tipologie de proteze dentare este caracterizata de faptul ca dispozitivele ortodontice sunt cimentate definitiv in cavitatea orala a pacientului, fara sa poata fi indepartate.

Ca suport, o proteza dentara fixa poate avea unul sau mai multi dinti ce sunt prelucrati anterior de catre specialistul stomatolog si destinati incapsularii (imbracarii).

 

Proteze dentare mobile

Spre deosebire de protezele dentare fixe, dispozitivele protetice mobile, cunoscute si ca dentiere, nu sunt fixate definitiv pe arcada / arcadele pacientilor, ci pot fi indepartate pentru a se curata.

In prezent, raman o alternativa optima, si in acelasi timp economica, pentru substituirea dintilor in cazul persoanelor edentate total sau partial, ce nu pot sa apeleze la dispozitivele fixe.

In cazul in care confectionam o punte dentara (bridge=pod), aceasta are nevoie pentru ancorare de minimum DOI dinti stalpi, dinti ce vor fi din pacate sacrificati (se extrag nervii, se obtureaza canalele si se slefuiesc dintii care odinioara erau sanatosi).

Restaurarea danturii pe implanturi aduce beneficii estetice si functionale extraordinare, pacientul nepercepand senzatia de „artificial”.

In scurt timp de la inserare, acesta uita ca, de fapt, a pierdut in acel loc un dinte.

 

PROTEZE, minusuri:

 • Dictia are de suferit daca nu sunt amplasate corect.
 • Nu sunt confortabile 100% din cauza modificarilor osoase.
 • Trebuie refacute periodic iar dintii punte se degradeaza din cauza solicitarii crescute.
 • Desi elimina aspectul imbatranirii, nu replica 100% starea de natural.
 • Desi restaureaza masticatia (insa nu la nivelul dintilor naturali), scheletul lor metalic afecteaza simtul gustului.
 • Dintii care vor fi folositi ca stalpi vor fi devitalizati.
 • Osul de sub puntea dentara se atrofiaza in timp si apare aspectul de “imbatranit”.

 

IMPLANTURI, diferente fata de proteze:

 • Dictia ramane neschimbata, dintii fixati pe implant confera siguranta si claritate vorbirii.
 • Daca indepartarea protezelor poate fi dureroasa, in cazul implantului ancorarea bontului se face ferm de os, iar problemele cu nervii expusi la dintii stalpi dispar.Implanturile te fac sa pari mai tanar, impiedica obrajii sa cada.
 • Masticatia cu implanturi se simte precum cea naturala.
 • Implantul protejeaza osul si impiedica distrugerea lui

 

Tipuri de implant dentar

In clinica Cris Smile lucram cu implanturi dentare de la furnizori de top precum:

 • Nobel Biocare
 • MIS Implants
 • Bredent
 • MegaGen
 • Straumann

 • Alpha Bio
 • Alpha Gate
 • Paltop

 

Protocoale dentare extrem de utile si rapide – asa-numitii “dinti intr-o zi”, sunt si ele disponibile:

 • Sistemul Fast&Fixed Bredent (Germania) – ALL ON 4 (4 implanturi + 4 bonturi protetice + lucrare fixa provizorie)
 • Sistem Fast&Fixed Bredent (Germania) – ALL ON 6 (6 implanturi + 6 bonturi protetice + lucrare fixa provizorie)

Aditia de os

 

Numarul pacientilor ce intentioneaza sa-si rezolve prin implanturi dentare problemele de natura estetica si functionala ale danturii, este intr-o continua crestere.

Insa, o buna parte dintre acestia sunt descurajati de cantitatea insuficienta a tesutului osos de sustinere (parodontiu). Desi scheletul uman are capacitatea de a se regenera si repara ca urmare a unor leziuni si traumatisme, de cele mai multe ori este nevoie ca procesul sa fie stimulat prin proceduri, tehnici sau materiale specifice.

Astfel, in urma unui consult de specialitate, medicul dentist poate recomanda aditia de os pentru completarea tesutului ce se atrofiaza in lipsa dintelui natural.

 

Cand este recomandata reconstructia osoasa? Detalii AICI.

Sinus lift

 

Atunci cand este necesara implantarea in zona posterioara a arcadei superioare, adica zona molarilor si a premolarilor, este necesar ca medicul sa apeleze la procedura de sinus lift.

 

In portiunea respectiva, structura osoasa a maxilarului nu este compacta precum zona de corespondenta mandibulara, ci este caracterizata de prezenta unei cavitati pline cu aer, cunoscuta ca sinus maxilar.

Prin procedura de sinus lift, medicul:

 • pregateste arcada superioara pentru inserarea implantului dentar,
 • cu scopul cresterii volumetrice a tesului osos de pe arcada superioara,
 • simultan cu inaltarea membranei sinusului maxilar.

 

In ce consta procedura de reconstructie?

 

Cand este recomandat sinus lifting-ul? Detalii AICI.

 

Implant dentar – Avantaje si Dezavantaje

 • Replica aproape 100% dintii naturali, estetic si functional.
 • Se elimina durerea si disconfortul produs de o eventuala proteze
 • Masticatia cu implant are aceeasi forta precum cea a dintilor naturali. Gustul nu se altereaza.

 • Dictia ramane la fel.
 • Protejeaza osul si dintii opusi

 

Care este cel mai bun implant dentar?

Bun este un termen relativ in functie de cazul pacientului, putem avea mai multe tipuri de implanturi , in principiu nu exista cel mai bun implant doar “cel mai bun implant pentru mine”. Deci stabilim impreuna cu medicul care este cel mai recomandat implant.

 

Care este cel mai ieftin implant dentar?

Nu exista pret mare sau mic, trebuie sa fie pretul corect.

Platesti “know-how”-ul medicului, platesti tehnologia si studiile facute de compania producatoare a implantului, etc.

Se poate plati in rate implantul dentar in clinica dvs?

Da. Detalii, aici.

 

Implant dentar – Preturi

IMPLANTOLOGIE
Implant dentar MIS (inserarea implantului) 390 EURO
Implant dentar BREDENT (inserarea implantului) 2700 RON
Sistem Fast&Fixed Bredent (Germania) – ALL ON 4 (4 implanturi + 4 bonturi protetice + lucrare fixa provizorie) 4250 euro
Sistem Fast&Fixed Bredent (Germania) – ALL ON 6 (6 implanturi + 6 bonturi protetice + lucrare fixa provizorie) 5000 euro
Implant dentar Megagen AnyOne (inserarea implantului) 550 euro
Implant dentar STRAUMANN 800 euro
Implant dentar NOBEL BIOCARE 1000 euro
Implant dentar ALPHA BIO (inserarea implantului) 390 euro
Implant dentar ALPHA GATE (inserarea implantului) 390 euro
Implant dentar PALTOP (inserarea implantului) 390 euro
Etapa a III a – lucrari dentare pe implant
Coroana provizorie pe implant 200 ron
Coroana metalo – ceramica pe implant (nu include bontul angulat) 1000 ron
Coroana pe implant Nobel Biocare (include bontul protetic) 550 euro
Coroana pe implant Straumann (include bontul protetic) 450 euro
Proteza pe implant 2000 ron
Bont protetic drept pe implant MIS/BREDENT 500 RON
Bont protetic angulat pe implant MIS/BREDENT 500 RON / 550 RON
Sinus lift extern 3000 ron
Sinus lift intern (nu include materialele) 1500 ron
Regenerare tisulara ghidata (os 0.5g + membrana 25×35 mm) 1000 ron
Preturi comparative Biomateriale / ( materiale necesare aditiei osoase; sunt necesare in anumite situatii impuse de medicul specialist implantolog)
Bio-os 0.5 g 800 ron
Bio-os 2 g 2000 ron
Membrana Bio-gide 25x 25 mm 1000 ron
Gen-os 0.25g 231 ron
Gen-os 0.5g 500 ron
Gen-os 1g 700 ron
Gen-os 2g 1010 ron
Evolution evolution 0,6 mm 800 ron
Evolution evolution 0,4 mm 700 ron

Cat costa un implant dentar?

Inserarea unui implant dentar porneste, la noi, de la 1345 Ron (implant Dentfix).

 

Cat costa un implant dentar in toata gura?

Depinde ce solutie de tratament alegem, insa, cel mai performant sistem de acoperire al intregii guri este All on 4 sau All on 6.

Sistem Fast&Fixed Bredent (Germania) – ALL ON 4 (4 implanturi + 4 bonturi protetice + lucrare fixa provizorie) 4250 euro
Sistem Fast&Fixed Bredent (Germania) – ALL ON 6 (6 implanturi + 6 bonturi protetice + lucrare fixa provizorie) 5000 euro

 

Care sunt pasii premergatorii inserarii implantului dentar?

Consultatia primara, stabilirea planului de tratament si a momentului oportun de a pune implantul.

 • Consultaţia – medicul implantolog analizeaza cavitatea orala, constata care e gravitatea afectiunilor, decide daca e nevoie sau nu de implant. Poate decide, din acest punct, ce fel de tehnica de sedare va folosi SAU poate recomanda un extra set de radiografii sau pe langa analize necesare si obligatorii pentru acest tip de interventie (Hemoleucograma, Timpii de sangerare, Timpii de coagulare, VSH etc.);
 • Interpretarea rezultatelor si planul de tratament – medicul implantolog va analiza rezultatele in baza carora işi va da sau nu acceptul pentru intervenţia de inserare a implantului dentar;
 • Anestezierea – se face fie prin inhalosedare (cu gaz ilariant – rapida, fara reacţii adverse, netoxica şi nedureroasa), adiacenta celei clasice, in gingie. Mai exista si varianta sleeping dentistry (injectarea intravenoasa a unei substanţe calmante, care face posibila realizarea mai multor tratamente dentare intr-o singura şedinţa);
 • Pregatirea gingiei şi grefa de os (daca este cazul)

 

Ce analize sunt necesare inainte de interventie?

 • Realizarea unui CT – investigatie de imagistica medicala care ne arata osul disponibil in trei dimensiuni si ne scuteste de surprize in cursul interventiei, facem o planificare corecta si completa acazului si de asemenea estimam si costurile destul de exact.
 • Analize uzuale de sange (hemoleucograma, timpii de sangerare, de coagulare si viteza de sedimentare.)

 

Implant dentar – Riscuri

Ca orice interventie chirurgicala, si un implant dentar efectuat gresit prezinta anumite riscuri pentru pacient.

 • HIPOESTEZIE = diminuarea sensibilitatii cutanate pe o anumita zona, daca implantul a fost inserat in apropierea nervului.
  Uneori hipoestezia poate aparea dupa efectuarea unei anestezii locale.
 • Infectiile
  Daca implantul a fost inserat pe un teren local infectat, pot aparea infectiile in zona gingivala iar in functie de severitatea ei si rapiditatea cu care se extinde, creste riscul de esec al interventiei adica de pierdere a implantului.
  Pacient cu imunosupresii care afecteaza vindecarea si predispune organismul la infectii mai frecvent (de exemplu diabetul).
 • Pierderea implantului dentar
  Fenomenul de acceptare /respingere nu functioneaza ca la transplantul de organe , in general sunt factori locali pentru care se poate pierde implantul – os insuficient, forte masticatorii mari.
 • Lipsa fuziunii dintre implant si os: daca nu se produce o fuziune intre tesutul osos si implantul dentar, implantul dentar esueaza adica nu se osteointegreaza.
 • Aparitia leziunilor pe mucoase (stomatite, afte) postoperator, insa se vindeca complet fara probleme.
 • Afectarea sinusurilor reactivarea unei sinuzite maxilare deja existenta.
 • Ruperea sau fracturarea implantului dentar: foarte rara si apare atunci cand implantul nu este unul de calitate, din acest motiv fiind esentiala existenta unei garantii a lucrarii.

 

Ce probleme pot aparea la un implant dentar?

 • infectie dupa implant dentar
 • umflatura dupa implant dentar

 

Pentru prevenirea infectiilor postoperatorii, medicul stomatolog va poate prescrie administrarea de substante farmaceutice antiinflamatoare si de antibiotice;

Pentru garantarea unor prestatii optime ale implantului dentar, igiena dentara este absolut necesara, in caz contrar, pacientii fiind expusi infectiilor;

Sunt esentiale si vizitele periodice ulterioare, pe parcursul carora specialistul in implantologie va controla starea structurilor implantate, precum si starea tesutului osos ce sustine implantul dentar.

 

Factorii de risc care pot duce la pierderea implantului dentar

 

Cei mai mari dusmani ai implantului dentar sunt:

 1. Fumatul
  Una dintre cele mai “grele batalii” pe care medicul implantolog le are de dus cu pacientii candidati la implanturi este convingerea sa renunte la fumat.
  Daca vreti ca implantul sa nu aiba de suferit si ca procedura sa aiba o rata cat mai mare de succes, recomandat este sa renuntati la acest obicei cu patru saptamani inainte de procedura si 12 dupa.

  Aparent inofensiv, fumatul poate e nociv pentru ca:

  • favorizeaza anumite complicatii ce se refera la pastrarea implanturilor sau grefelor de os. Depunerile intraorale de nicotina şi gudron ingreuneaza inserarea implantului dentar.
  • influenteaza negativ circulatia sangelui si oxigenarea tesuturilor,
  • ingreuneaza vindecarea dupa implant pentru ca fumul afecteaza tesuturile moi, blocheaza glandele salivare si usuca gura. O gura uscata inseamna favorizarea infectiilor.
 2. Bruxismul sau scrasnirea dintilor in somn poate afecta implantul dupa inserare. Forta mecanica directa (apasarea) afecteaza osteointegrarea. Desigur, putem minimiza acest risc prin protectii speciale sau reglarea muscaturii (a ocluziei)
 3. Pacienti cu grad de risc sunt si cei care consuma bauturi alcoolice sau sufera de diabet zahart sau boli de inima.

 

Simptome respingere implant dentar

Respingerea implantului dentar este un fenomen destul de rar, rata lui de succes fiind de pana la 98%. Exista cazuri in care pacientul are o alergie la obiecte, are o igiena orala deficitara sau procedura nu a fost realizata corect iar atunci apare fenomenul de respingere.

 

Implant dentar – Contraindicatii

Inlocuirea dintilor cu implantul dentar este contraindicata pacientilor care sufera de afectiuni metabolice, precum diabet, boli osoase sau forme de cancer.

Totodata, cei care au infectii sau inflamatii precum carii, placa bacteriana sau tartru, parodontoza, trebuie sa isi trateze problemele, inainte de tratamentul cu implanturi dentare.

De asemenea, cei cu varsta sub 20 de ani nu sunt candidati buni pentru implant, deoarece se afla intr-un proces de crestere osoasa.

 

Etapele unui implant dentar

 • Consultaţia – medicul implantolog analizeaza cu atentie cavitatea bucala pentru a constata daca sunteti sau nu potrivit pentru implant, pentru a constata starea generala a structurii osoare si pentru a va recomanda – in cazul in care veti merge mai departe catre implanturi – o serie de radiografii dentare si / sau analize obligatorii si necesare ( CT, Hemoleucograma, Timpii de sangerare, Timpii de coagulare, VSH etc.);
 • Interpretarea rezultatelor – medicul implantolog va analiza rezultatele in baza carora işi va da sau nu acceptul pentru intervenţia de inserare a implantului dentar;
 • Anestezierea – se face fie prin inhalosedare (cu gaz ilariant – rapida, fara reacţii adverse, netoxica şi nedureroasa), fie prin sleeping dentistry (injectarea intravenoasa a unei substanţe calmante, care face posibila realizarea mai multor tratamente dentare intr-o singura şedinţa);
 • Pregatirea gingiei şi grefa de os
 • Introducerea propriu-zisa a implantului in ţesutul osos
 • Indepartarea firelor de sutura – se face dupa 7-10 zile de la operaţie, dupa care se aşteapta intre 3-9 luni pentru ca celulele osoase sa se ataşeze pe suprafaţa implantului;
 • Ataşarea bontului de vindecare – dupa 6 luni;
 • Ingrijirea post-operatorie – presupune igiena dentara stricta zilnica, periajul profesional şi detartraj la fiecare 6 luni şi vizite regulate de profilaxie;
 • Etapa de protetica post-implant – medicul specializat in protetica dentara colaboreaza cu tehnicianul dentar pentru realizarea coroanei, a punţii dentare sau a dintelui propriu-zis

Despre durerea de dupa implant dentar

Durerea variaza in functie de numarul de implanturi inserate, insa aceasta poate fi combatuta cu analgezice, prescrise de medicul implantolog.

 

Recomandari dupa implant dentar

 • Imediat dupa interventie, trebuie sa tineti o punguta cu gheata pe obraz, care va reduce semnificativ inflamarea obrazului si nu clatiti gura in primele 12 ore, pentru a evita indepartarea cheagului format.
 • De asemenea, nu atingeti cu limba sau cu mana zona operata si mentineti o pozitie verticala a corpului, pentru a evita cresterea presiunii sangelui in cap.

 

Recuperarea dupa implant dentar

 • Va recomandam sa nu mancati si sa nu beti bauturi fierbinti.
 • In schimb, puteti consuma mancaruri moi si sa le evitati pe cele dure sau lipicioase, timp de 5-10 zile, pana cand firele vor fi indepartate.
 • De asemenea, evitati consumul de bauturi cu cofeina, deoarece pot cauza hemoragii post-operatorii.
 • In ceea ce priveste periajul dentar, acesta se poate relua din prima zi a operatiei cu o periuta moale.

 

Igiena dupa implant dentar

 • Durata de viata a implantului dentar depinde de importanta pe care o acorda pacientul igienei dentare. Este important ca pe langa periajul zilnic, sa se realizeze de doua ori pe an o igienizare dentara profesionala de catre personalul calificat.
 • Nu folositi periute de dinti electrice care vibreaza, deoarece pot slabi surubul intern ce fixeaza bontul protetic, si nu utilizati ata dentara in jurul implantului.
 • In ceea ce priveste alimentatia, dupa osteointegrarea implanturilor, este bine sa evitati, ca si in cazul dintilor naturali, recurgerea la actiuni extreme precum deschiderea ambalajelor, rosul unghiilor, oaselor sau a diverselor obiectelor dure.
 • Totodata, evitati sa beti lichide fierbinti, deoarece implanturile sunt dispozitive metalice iar metalul coduce si retine caldura mult mai rapid decat tesutul uman, caldura care se va inmagazina in corpul implantului si va fi eliberata in osul inconjurator, ceea ce in timp duce la diminuarea stabilitatii implantului.
 • Recomandam, de asemenea, sa nu consumati combinatii de lichide fierbinti si alimente reci si sa reduceti fumatul, daca nu puteti sa il opriti, pentru ca duce in timp la pierderea implantului dentar, din cauza reducerii drastice a fluxului sanguin de la nivelul gurii

Alimente permise/interzise dupa implant dentar

Dupa interventia chirurgicala de inserare a implantului dentar, este necesar sa respectati anumite reguli de alimentatie, pentru ca vindecarea sa se produca rapid si fara complicatii.

 

Adoptati un regim alimentar bazat pe mancaruri moi, precum:

 • piureuri din diverse legume,
 • iaurturi,
 • hummus,
 • budinci,
 • orez fiert moale,
 • smoothie-uri,
 • legume gatite bine si pasate,
 • banane etc.

 

Mituri despre implantul dentar:

 • Este inserarea implantului dentar cea mai dureroasa procedura stomatologica?Nici pe departe.Niciuna dintre procedurile stomatologice chirurgicale nu sunt dureroase sau nu ar trebui sa fie dureroase, asta dintr-un motiv foarte simplu: presupun efectuarea unei anestezii anterior, aceasta asigurand liniştea operatorie atat pentru medic, cat mai ales pentru pacient. Dealtfel, eu le spun pacienţilor ca procedura de inserare a unui implant dentar este cu mult mai simpla decat cea de extracţie a unui dinte, mai ales daca dintele este un molar de minte!
 • Implanturile dentare nu sunt confortabile
  Implanturile dentare sunt la fel de confortabile ca şi dinţii noştri. in general, implantul mimeaza aproape in totalitate dintele natural, dar – si e foarte important – igiena bucala trebuie sa fie mai riguroasa decat la dinţii naturali. in rest, toate celelalte caracteristici il fac sa mimeze dintele natural.
 • Insertia unui implant dentar dureaza foarte mult.
  Inserţia implantului nu dureaza mult, protocolul pentru inserarea acestuia este foarte standardizat şi, in sine, inserţia implantului dupa ce a fost pregatit osul anterior dureaza aproximativ cateva secunde.
  Inchipuiţi-va un şurub care se infileteaza la viteza şi forţa constanta intr-un perete.
 • Implantul dentar nu este mai bun decat o proteza dentara.
  Implantul este mai confortabil decat o proteza!
  Este diferenţa empirica dintre o lucrare „mobila” şi una fixa. Care pare mai confortabila: una pe care ai şanse sa o pierzi sau una care e aplicata tot timpul? 😉
  Deci, in mod sigur, implantul este mai bun decat o proteza …
 • Implantul dentar are riscuri mari de a fi respins de catre corp.
  Daca osul in care a fost pus implantul a fost sanatos, dimensiunea a fost potrivita, indicaţia corecta iar pacientul respecta indicaţiile noastre, nu are ce sa fie respins.
  Materialul din care este facut implantul este inert (titan), prin urmare nu produce alergii de niciun fel (este biocompatibil).
 • Computerul tomograf iradiaza prea mult.Din fericire, astazi, cantitatea de radiaţii folosita este foarte mica deoarece senzorii folosiţi sunt digitali şi atunci este nevoie de o cantitate minima de radiaţii pentru a putea obţine computerul tomograf. Este foarte bine sa avem o documentaţie solida inainte de inserarea implantului pentru ca sa ştim la ce sa aşteptam şi alegem in felul acesta cel mai potrivit implant ca design şi ca dimensiune 🙂
 • Daca se umfla inseamna ca este infecţie.
  Nu. Umflatura este doar modul organismului de a reacţiona la o intervenţie, de aceea este de aşteptat sa se umfle.

 

Intrebari frecvente:

 

Cat de dureroasa este operatia si cat de tare doare dupa un implant dentar?

Este o procedura care are loc sub anestezie, deci, nu doare. Dupa ce trece insa efectul Anestezicului e posibil sa apara un disconfort care va dispararea odata cu administrarea antiinflamatoarelor şi a antibioticelor obişnuite.

 

Costurile unui implant dentar sunt acoperite de asigurarea de sanatate?

Casa Nationala de Sanatate nu acopera costurile generate de insertia unui implant dentar.

 

Ce alternative exista in afara de implant dentar?

Alternative la implant nu exista. Ce va putem propune e puntea dentara sau o proteza mobila.

 

Cat rezista in medie un implant dentar?

Un implant dentar – daca este ingrijit (vizite de doua ori pe an la medic si igienizare) poate dura si toata viata. Un implant dentarpoate avea o viata de calitate mai mare de 30 de ani.

La nivel international durata medie de viata a unui implant este acceptata a fi perioada de 10 ani.

O cauza a “sabotarii” implantului poate fi resorbtia osoasa fiziologica, care se petrece odata cu inaintarea in varsta, care determina scaderea in calitate si cantitate a osului de jur imprejurul implantului.

Spre deosebire de implantul din titan, proteza fixata peste implant se poate deteriora pe masura trecerii anilor.

 

Ce garantie am pentru un implant dentar?

In primul rand, in stomatologie – si, in general, in medicina, nu exista garantii precum cele primite la aparatele electrocasnice sau la masina.

Avand in vedere ca literatura de specialitate se bazeaza pe studiul rezistentei ce s-au intins pe o durata de maximum 10 ani si, tinand cont ca rata de succes a implanturilor este, conform statisticilor de 98% (aproape 10 din 10 implanturi rezista), atunci, nu putem garanta un implant mai mult de 10 ani.

Doar astfel se poate elibera un certificat de Garantie corect, bazat pe un Contract de Garantie, in care sa se prevada obligativitatea vizitelor de control si profilaxie, dar si cum se va rezolvata pierderea implantului, in mod specific si masurabil.

 

La ce perioada dupa extractive imi pot pune un implant dentar?

Este indicat sa existe cat mai putin timp intre extractie si implant pentru ca ajuta la o vindecare buna a osului, cu pastrarea nealterata a volumului sau.

 

In cat timp se vindeca un implant dentar?

Vindecarea primara la 7-10 zile, finala la 6 luni cand este incarcat- adica se pune coroana peste.

 

La cat timp dupa implant dentar se scot firele?

Dupa 7-10 zile, va prezentanti la scoaterea firelor, dupa care, daca este cazul, se face o protezare provizorie pentru urmatoarele 4-6 luni (perioda de osteointegrare pana la lucrarea definitiva).

 

Sunt prea tanar sau batran ca sa imi pun implant dentar?

Nu exista limitari de varsta majore, teoretic orice varsta si in functie de afectiunile generale dobandite in cursul vietii.

 

Se va simti ca un dinte natural implantul?

Da, posibil sa fie necesare mijloace suplimentare de igiena orala: periute interdentare, dus bucal.

 

Am nevoie de concediu medical dupa implantul dentar?

In general nu, dar daca este necesar se ia de la medicul de familie in baza unei adeverinte eliberate de noi.

 

Care este rata de succes a unui implant dentar?

Studiile de data recenta dau drept de baza procentul de 98% ca rata de reusita a implanturilor dentare.

 

Ce fel de anestezie se foloseste in timpul interventiei de implant dentar?

Anestezie locala, la fel cu cea folosita pentru orice alta procedura stomatologica: obturatii sau “extragere de nerv”.

 

Se pot insera implanturi la pacientii cu parodontoza?

Da, doar daca parodontopatia este compensata si stabilizata clinic, in timpul dar si dupa inserarea implantului.

 

Persoanele cu diabet pot beneficia de implanturi dentare?

Pacientii cu diabet zaharat, atat de tipul I, cat si de tipul iI, pot beneficia de implant dentar in conditiile in care mentin indicele glicemic in limite optime si urmeaza cu rigurozitate indicatiile medicului endocrinolog. Reusita interventiei in astfel de situatii depinde de respectarea atenta a recomandarilor post-operatorii.

 

Cate implanturi sunt necesare unui pacient edentat total?

Depinde:

 • daca va avea proteza pe capse – mai putine implanturi – pot fi si doua pe care se fixeaza capse si apoi proteza;
 • daca doreste lucrare fixa trebuie mult mai multe – in jur de 8 implanturi pentru fiecare maxilar
1
Salut,
Te putem ajuta cu ceva?
Powered by
SIMPLE SIDE TAB