Sinus lift

Sinus lift! Ce este un sinus lift?

Adeseori specialistul implantolog se confrunta cu situatii specifice, in care pacientii solicita implantarea dentara in zona posterioara a arcadei superioare (zona molarilor si a premolarilor). Insa in portiunea amintita, structura osoasa a maxilarului nu este compacta precum zona de corespondenta mandibulara, ci este caracterizata de prezenta unei cavitati pline cu aer, cunoscuta ca sinus maxilar.
Particularitatea anatomica a zonei respective are ca si consecinta coborarea membranei sinusale, concomitent cu subtierea tesutului osos. Prin procedura reconstructiva de inaltare a membranelor sinusurilor (sinus lift), medicii cabinetului nostru de stomatologie reusesc sa pregateasca arcada superioara pentru inserarea implantului. Astfel, implantarea nu mai ramane doar o procedura restaurativa destinata in principal arcadei mandibulare sau pacientilor cu suficient tesut alveolar.

Sinus lift. Caracteristici de baza  implantologie 1

O parte dintre oasele fetei contin in interiorul lor spatii pline cu aer sau sinusuri, captusite cu o mucoasa protectiva si aflate in legatura cu cele doua cavitati nazale. Partea anatomica ce intereseaza specialistul in chirurgie implantara este reprezentata de sinusurile maxilare.
Perechea sinusurilor maxilare este una dintre cele 4 perechi de sinusuri paranazale (sfenoid, etmoid, frontal si maxilar), ale caror denumiri deriva de la grupurile osoase ce le contin. Situate in interiorul oaselor maxilarului, imediat sub pometi, in lateralul foselor nazale, sinusurile maxilare sunt si cele mai voluminoase dintre toate.
Procedura cunoscuta cu denumirea de sinus lift reprezinta o practica chirurgicala minim invaziva de regenerare osoasa, destul de raspandita. Este efectuata de specialistul in implantologie in scopul cresterii volumetrice a tesutului osos de pe arcada superioara, simultan cu inaltarea membranei sinusului maxilar. Marirea cantitatii osoase permite apoi fixarea unor implanturi dentare corespunzatoare ca lungime si diametru.

De ce este necesara procedura de sinus lift?

In situatii normale, sinusul maxilar se extinde pana la baza radacinii molarilor si a premolarilor superiori. Insa pierderea sau extractia acestor dinti poate avea drept consecinta atrofierea tesutului osos care anterior avea rolul sa sustina radacina / radacinile dentare.
Astfel, sinusul maxilar tinde sa se extinda inspre partile mai joase, simultan cu „alunecarea” membranei ce-l desparte de oasele alveolare ale zonei edentate. Rezultatul acestei „caderi” are repercursiuni asupra oaselor maxilarului, ce rezulta mult prea subtiate si prea putin dense pentru a suporta pozitionarea unui implant dentar.
Intr-o situatie similara, carenta osoasa nu permite fixarea implantului fara aplicarea unei tehnici de regenerare osoasa care pe de o parte trebuie sa ridice membrana sinusala, iar pe de alta sa permita augmentarea tesutului osos.
Prin tehnica chirurgicala de sinus lift este posibila inaltarea acestei membrane si pozitionarea ei astfel incat sa poata fi reconstruit tesutul osos al maxilarului cu os autolog (de la pacient), cu grefa heterologa (de la alt donator) sau cu tesut artificial, biocompatibil cu organismul uman. Structura osoasa extinsa serveste apoi ca suport pentru fixarea implantului dentar.

Sinus lift. In ce consta procedura de reconstructie?  ortodontie 11

Interventia de implantologie sinus lift este considerata o tehnica de chirurgie implantara avansata, destinata regenerarii osoase, absolut necesara pentru „gazduirea” implantului pe arcada superioara, fara sa fie perforata membrana sinusala.
Procedura propriu-zisa de augmentare osoasa a maxilarului sau de sinus lift se poate realiza fie pe parcursul sedintei de implantare, fie intr-o etapa ce precede implantarea. Spre fericirea pacientilor odontofobi (cu frica de dentist), operatiunea este complet nedurereroasa, intrucat o punem in practica sub anestezie locala sau sedare generala IV.
Aceasta interventie presupune incizarea gingiei in corespondenta cu zona edentata si efectuarea unui mic orificiu pana la membrana sinusului maxilar. Odata expusa baza sinusului, specialistul implantolog are acces la cavitatea intraorala si reuseste sa inalte membrana ce inveleseste sinusul. Spatiul astfel creat va fi completat cu o grefa de tesut osos autolog, heterolog sau artificial cu proprietati osteointegrative.
In cazul in care medicul constata ca tesutul osos al pacientului are suficienta grosime pentru a suporta un implant dentar, procedura de sinus lift nu mai necesita sa fie completata cu aditia de os. Prin urmare, implantarea are loc pe parcursul aceleiasi vizite in cabinetul stomatologic.

Sinus lift. Cand este indicata interventia de reconstructie sinusala?

Inaltarea membranei sinusale si regenerarea ososa a maxilarului superior (sinus lift) trebuie efectuata in conditiile in care pacientul, pentru substituirea molarilor si a premolarilor, intentioneaza sa foloseasca implanturi dentare, dar nu dispune de suficient tesut alveolar care sa le asigure acestora rezistenta si durabilitate.

Sinus lift. Care sunt alternativele?

In alternativa interventiei de sinus lift necesara pentru implantare, pacientii ar putea alege lucrarile protetice (proteze dentare fixe sau mobile, punti, coroane). Aceste proceduri insa, necesita si sacrificarea structurilor dentare sanatoase (atunci cand ele exista), motiv pentru care numeroase persoane renunta sa mai substituie molarii sau premolarii extrasi / cazuti.

Sinus lift. Recomandari

• Cu toate ca este considerata deja o rutina, procedura de sinus lift trebuie efectuata de mainile experte ale specialistilor implantologi;
• Fiind totusi o procedura delicata, in acest cabinet stomatologic utilizam aceasta tehnica doar in cazul pacientilor ce au nevoie de un implant dentar pe arcada superioara, dar nu dispun de suficient tesut osos.

Tarife practicate in cadrul clinicii noastre

Etapa I – Implant dentar MIS (inserarea implantului)  500 EURO  390 EURO
Etapa I – Implant dentar BREDENT (inserarea implantului)  650 EURO 550 EURO
Sistem Fast&Fixed Bredent (Germania) – ALL ON 4 (4 implanturi + 4 bonturi protetice + lucrare fixa provizorie) 4250 euro
Sistem Fast&Fixed Bredent (Germania) – ALL ON 6 (6 implanturi + 6 bonturi protetice + lucrare fixa provizorie) 5000 euro
Etapa I – Implant dentar Megagen AnyOne (inserarea implantului) 550 euro
Etapa I – Implant dentar STRAUMANN  800 euro
Etapa I – Implant dentar NOBEL BIOCARE  1000 euro
Etapa I – Implant dentar ALPHA BIO (inserarea implantului) 390 euro
Etapa I – Implant dentar ALPHA GATE (inserarea implantului) 390 euro
Etapa I – Implant dentar PALTOP (inserarea implantului) 390 euro
Etapa I – Implant dentar DENTIX (inserarea implantului) 290 euro
Etapa a II a – descoperire implant (include si bontul de vindecare dupa 4-6 luni ) 150 ron
Etapa a III a – lucrari dentare pe implant  
Coroana compozit provizorie 80 ron
Proteza tip Kemeny 300 ron
Modelare in scop diagnostic / dinte (Wax-up) 50 ron
Coroana metalo – ceramica pe implant (nu include bontul angulat) 990 ron
Coroana pe implant Nobel Biocare (include bontul protetic)  550 euro
Coroana pe implant Straumann (include bontul protetic)  450 euro
Coroana ceramica pe suport zirconiu pentru implant Straumann (include bontul protetic) 600 euro
Proteza pe implant 2000 ron
Bont protetic drept in functie de implant
Bont protetic angulat in functie de implant
Manopere chirurgicale adiacente implanturi  
Sinus lift extern (nu include materialele) 2000 ron
Manopera aditie osoasa 0,5 intre 200 ron si 500 ron
Sinus lift intern (nu include materialele) 1500 ron
Regenerare tisulara ghidata (os 0.5g + membrana 25×35 mm) 1000 ron
Preturi comparative Biomateriale / ( materiale necesare aditiei osoase; sunt necesare in anumite situatii impuse de medicul specialist implantolog)  
GEISTLICH  
Bio-os 0.5 g 500 ron
Bio-os 2 g 1200 ron
Bio-gide 25x 25 mm 800 ron
OSTEOBIOL  
Gen-os 0.25g 231 ron
Gen-os 0.5g 329 ron
Gen-os 1g 520 ron
Gen-os 2g 1010 ron
Evolution 20x20mm 485 ron
Evolution 30x30mm 607 ron
Evolution 25x35mm 485 ron

doctor empatie fiecare pagina fix

1
Salut,
Te putem ajuta cu ceva?
Powered by
SIMPLE SIDE TAB