ORTODONTIE

Aparat dentar – Ortodontie

Tratamente de ortodonție fixă, mobilă, linguală sau invizibilă

Poţi spune orice cu un zâmbet. Ca liant social, zâmbetul este vital în construirea unei vieţi sociale şi personale sănătoase.
În prezent, o bună parte a populaţiei se confruntă cu probleme de aliniere dentară deficitară a dinţilor pe acceaşi arcadă sau în raport cu cealaltă arcadă.

Aceste alinieri imperfecte de natură congenitală (din naştere) ori dobândită (că urmare a obiceiurilor deficitare din copilărie sau a traumelor suferite), indiferent de gravitate, poartă numele de malocluzii dentare.
Tratamentele ortodontice sau de ortodontie sunt metodele cele mai frecvent utilizate pentru îndreptarea sau corectarea direcţiei de creştere a dinţilor.

Reprezintă terapiile ideale pentru persoanele ce se confruntă cu probleme de malocluzie dentară şi cu anomalii legate de creşterea şi aranjarea dinţilor şi a oaselor mandibulare şi maxilare.

Cu ce suntem diferiți?

Stilul Cris Smile încorporează, pe lângă tratamente aliniate celor mai înalte standarde de calitate şi:

 • dezvoltarea unei relaţii bazate pe onestie, respect şi grijă cu dumneavoastră
 • transparenţă şi eficienţă
 • soluţii rapide şi customizate personalităţii şi stilului dvs. de viaţă
 • plan de tratament ce depăşeşte rigorile estetice şi răspunde, primordial, celor mai rafinate nevoi dento-faciale: diagnostic, mecanică de tratament, obiective de tratament, supervizare şi control.

  Veţi recupera nu doar funcţionalitatea danturii dar şi ameliora estetica dentară şi facială.

Medici calificați

Ortodonţii Cris Smile sunt în continuu proces de învăţare, cu participări la cursuri şi programe de pregătire post-universitară.
Internalizează nevoia dvs. de siguranţă, sunt capabili să vă asiste nu doar profesional ci şi emoţional pe parcursul întregului tratament.
Ţintesc să vă ofere complementaritatea perfectă între o muşcătură corectă şi un zâmbet perfect.

Abordare personalizată, tratament planificat, rezultate excelente

Plan de tratament realizat pe baza unei anamneze atente, cu etape planificate şi obiective prestabilite pentru fiecare dintre acestea reprezintă miezul abordării Cris Smile.

Care sunt tratamentele noastre de ortodonție?

 • Ortodonție fixă prin aparat dentar fix. Aparatele dentare fixe sunt dispozitive ce rămân atașate de dinții pacientului 24 de ore din 24, fără să poată fi îndepărtate decât de medicul ortodontist. Folosindu-se de forță mecanică a elementelor componente, facilitează repoziționarea corectă a dinților. Sunt recomandate adulților, dar și copiilor cu o dantură permanentă sau mixtă.
 • Ortodontie mobila prin aparat dentar mobil. Aparatele dentare mobile, așa cum le spune numele, sunt dispozitive ce permit deplină autonomie a pacienților în ce privește montarea sau îndepărtarea lor. Acest tip de apărat dentar este de regulă utilizat într-o fază premergătoare tratamentelor cu aparate dentare fixe. Le sunt destinate și copiilor, îndeosebi în cazurile ce necesită lărgirea palatului sau pentru corectarea mușcăturii.
 • Ortodonție linguală prin aparat dentar lingual. Aparatele dentare linguale sunt tot dispozitive fixe, cu deosebirea că nu sunt vizibile din exterior. Particularitatea constă în poziționarea componentelor pe partea internă, linguală a dinților. Are avantajul că nu afectează estetica zâmbetului în timpul tratamentului și este destinată tuturor pacinetilor, indiferent de vârstă.
 • Ortodonție invizibila prin aparat dentar invizibil. Aparatele dentare invizibile reprezintă o nouă tehnologie ortodontica. În schimbul elementelor componente vizibile, fixe sau mobile, un astfel de dispozitiv este practic invizibil. Constă în aplicarea unor mascute confecționate dintr-o rășină invizibilă, ce îmbrăca suprafața dentară.
 • Ortodonție linguală prin aparat dentar Incognito. Ortodonția linguală prin aparat dentar Incognito folosește aceeași tehnică linguală pentru corectarea malocluziilor. Deosebirea constă în materialele nobile utilizate, ce reduc riscul alergiilor și îmbunătățesc gradul de tolerantă în cazul pacienților sensibili.

Detalii despre tratamentele de ortodonție

Care este rolul tratamentelor de ortodonție? 
Curele specifice cu aparate dentare oferă o soluţie completă şi de durata, fără să afecteze confortul pacienţilor. Iar scopul este îmbunătăţirea şi chiar înfrumuseţarea surâsului.
Pe de altă parte, distribuirea echilibrată a forţei de masticaţie pe întreagă suprafaţă dentară, contribuie la salvarea sănătăţii cavităţii oro-dentare, incluse articulaţiile mandibulare şi gingiile.

Ce defecte orale se pot corectă prin ortodonție? 
Prin ortodonție este posibilă corectarea anomaliilor dentare și a țesuturilor osoase de susținere (peridontiu). Obiectivele acestor tratamente de stomatologie sunt direcționate către:

 • prevenirea şi corectarea malocluziilor dentare;
 • restabilirea funcţiei masticatorii;
 • alinierea corectă a danturii;
 • îmbunătăţirea esteticii faciale şi dentare;
 • ameliorarea sănătăţii danturii şi a peridontiului;
 • favorizarea respiraţiei.

Ce tip de probleme corectează aparatul dentar?

 • Dinții sunt înghesuiți – spațiul este insuficient pe maxilare pentru ca dinții să se alinieze corect de la sine; în situații particulare, spațiul din zona arcadelor este suficient însa dinții sunt prea lați. Se recomandă ori extracția anumitor dinți (molari de minte, premolari) ori expansiunea (dilatarea) maxilarelor.
 • Spatii mari între dinți – dinții cu astfel de conformație au frecvent cauze genetice: moștenirea unor maxilare mari pe linie paternă și a unor dinți mici pe linie maternă ori se datorează dinților absenți din naștere (anodonție). În lipsa unui tratament, spațiile existente vor permite dinților vecini să migreze prin înclinare sau prin modificarea poziției, generând contacte premature și chiar blocaje.
 • Muscatură inversă – în mod normal, dinții inferiori „mușcă” în spatele dinților superiori. O aliniere incorectă fie a dinților superiori, fie a celor inferiori, duce la o mușcătură (ocluzie) inversă. Inversarea poate fi localizată la un dinte sau un grup de dinți și se numeste angrenaj invers sau în cazul în care este generalizată la întreaga mușcătură se numește ocluzie inversă.
 • Ocluzie (mușcătură) deschisă – aceasta reprezintă spațiul vizibil, vertical care rămâne între dinții superiori și cei inferiori atunci când pacientul mușcă pe masele. Cauzele unei astfel de mușcături pot fi numeroase: interpunerea limbii între dinții din față (deglutiție infantilă), obiceiul prelungit de sugere a degetului.
 • Ocluzie (mușcătură) adâncă – se remarcă atunci când dinții de sus acoperă excesiv sau complet dinții de jos, obligându-i pe cei inferiori să muște foarte aproape de cerul gurii. Această formă de ocluzie apare din cauza discrepanței mari dintre cele două maxilare, care nu permite dinților de jos un contact stabil cu dinții de sus, astfel încât inferiorii nu se opresc din creștere decât atunci când întâlnesc gingia bolții palatine (cerul gurii).
 • Mandibulă protruzivă (de “buldog”) – este cauzată fie de o dezvoltare deficitară a maxilarului superior, fie de un exces de creștere a maxilarului inferior (mandibulă). În situațiile simple, tratamentul ortodontic este cel care rezolvă problema, însă cazurile complexe, cu protruzii accentuate (Habsburgice) necesită intervenții chirurgicale de corecție din sfera chirurgiei ortognate.
 • Maxilarul protruziv – presupune ca dinții superiori să fie prea în față ori dinții inferiori să fie rămași prea în spate. Acesta apare din cauza unui dezechilibru de creștere între cele două maxilare.
 • Erupția anormală (ectopică) – apare atunci când un dinte erupe prin gingie, într-o poziție nefirească, anormală.

Căror pacienți le sunt destinate tratamentele de ortodonție? 

Terapiile ortodontice pot fi împărțite în două categorii:

 • Ortodonţie pentru copii
 • Ortodonţie pentru adulti

Tratamente de ortodonție pentru copii
Rolul curelor de ortodonție pentru copii este să prevină proastă aliniere dentară, incercandu-se evitarea intervențiilor chirurgicale de mai târziu. Corectarea malocluziilor este posibilă cu ajutorul unor aparate dentare fixe sau mobile.

Tratamente de ortodonție pentru adulți
În cazul persoanelor adulte, tratamentul de ortodonție are că obiectiv corectarea disfuncțiilor de aliniere dentară și constă în montarea unui apărat dentar fix sau mobil. În funcție de gravitatea alterațiilor de structură a țesutului osos, poate urma intervențiilor chirurgicale.

Care sunt pașii de urmat în timpul tratament ortodontic?

 • Pasul 1 – Consultația
 • Pasul 2 – Planul de tratament
 • Pasul 3 – Ședința de montare
 • Pasul 4 – Controalele
 • Pasul 5 – Îndepărtarea bracket-urilor
 • Pasul 6 – Purtarea aparatului de contenţie

Cum se îngrijesc dinții cu aparat dentar?

 • Preveniți petele albe cretoase, ce apar atunci când dintele a pierdut minerale din cauza acidului produs de bacteriile din placa bacteriană și se pot preveni prin folosirea de paste de dinți speciale, cu conținut de calciu și fosfați.
 • Puneți accentul pe igiena orală și periați-vă dinții riguros, insistând în zonele adiacente bracketilor și sârmelor, de cel puțin două ori pe zi, deși indicat este după fiecare masă. Utilizați o periuță moale, o pastă de dinți cu fluor, apa de gură și nu uitați de ața dentară sau periuța interdentară, ce îndepărtează resturile alimentare din spațiile interdentare.
 • Adoptați o alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume, care va diminua considerabil riscul apariției de afecțiuni dentare, precum carii, colorații, pete albe etc. și evitați consumul de băuturi carbogazoase, caramele și alimente care se lipesc de dinți.

La ce te poți aștepta atunci când urmezi un tratament ortodontic?

 • Durere și disconfort, mai ales în primele zile de la aplicarea aparatului dentar și în perioada imediat următoare ajustărilor sale periodice, ce se pot diminua ca intensitate cu analgezice specifice;
 • Sunteți mult mai expuși la apariția cariilor și bolilor gingivale, motiv pentru care este necesar să acordați o atenție sporită igienei orale, folosind dușul bucal, periuțele interdentare și, bineînțeles, pasta și periuța de dinți.
 • Dinții se pot decolora ușor în zona în care au fost aplicați brackeții, însă diferențele nu sunt mari și armonizarea tonurilor de culoare se face prin tratamente de albire.
 • Vă puteți confrunta cu apariția ulcerațiilor, în interiorul obrajilor, buzelor și gingiilor, mai ales când aparatul dentar este metalic iar acestea pot fi prevenite cu ceară dentară sau pot fi tratate cu medicație.
 • Aparatul dentar se poate deteriora prin desfacerea bracketilor sau prin ruperea sârmei, dar doar în cazul unor lovituri puternice.

Ce este necesar să știți despre tratamentele ortodontice la copii?

 • Recomandăm o consultație de ortodonție înainte ca cel mic să împlinească vârsta de șapte ani, deoarece o serie de anomalii precum dinții proeminenți, supranumerari sau discrepanța mare a maxilarului pot fi preîntâmpinate, înainte ca dantura permanentă să înceapă să se instaleze.
 • Aparatul dentar este indicat după vârsta de 7 ani pentru a corecta dinții strâmbi, distanțați sau înghesuiți, însă există și situații în care dantura temporară necesită acest tratament;
 • Există două tipuri de tratamente ortodontice la copii: cu aparat mobil și fix. Aparatele mobile sunt indicate în copilărie, pentru dentiția temporară sau mixtă, de la vârsta de 6-7 ani până la 11-12 ani iar cele fixe sunt indicate mai ales după erupția dinților permanenți (11-12 ani), fără o limită de vârstă superioară.

Care sunt cele mai comune mituri legate de tratamentul ortodontic?

 • Aparatul dentar poate fi folosit drept tratament ortodontic doar pentru dinții permanenți. FALS. Începând cu vârsta de 7 ani, medicul poate recomanda purtarea aparatului dentar pentru a crea spațiu, acolo unde este necesar, dinților permanenți iar în acest fel, sunt evitate astfel extracțiile sau alte complicații.
 • O dantură de lapte perfectă atrage după sine dinți permanenți perfecți. FALS. Începând cu vârsta de 4-6 ani, între dinții de lapte, care sunt mai mici decât cei definitivi, apar spații, un fenomen normal în dezvoltarea maxilarelor. În lipsa lor, medicul poate recomanda purtarea aparatului dentar, pentru ca dinții de lapte să nu fie înlocuiți de dinții permanenți înghesuiți.
 • Aparatul dentar nu mai oferă rezultate în cazul adulților. FALS. Acest tip de tratament ortodontic este recomandat pentru toate categoriile de vârstă pentru a te putea bucura de o mușcătură corectă și un aspect sănătos.
 • Montarea aparatului dentar doare. FALS. Procedura de aplicare a aparatului dentar nu este una dureroasa.
 • Aparatul dentar are un aspect inestetic. FALS. Astăzi, puteți alege dintr-o gamă variată de modele, din care multe sunt discrete sau chiar invizibile, așadar, partea estetică nu mai este o problemă.
 • La finalul tratamentului rămân urme de bracketi pe dinți. FALS. Extrem de rar se întâmplă acest lucru, fapt datorat în general unei igiene dentare deficitare.
 • Dantura, o dată îndreptată, se va strâmba conform poziției inițiale. FALS. La finalul tratamentului, după îndepărtarea aparatului dentar, medicul ortodont recomandă purtarea unei gutiere (un aparat de contenție) pentru a menține rezultatele obținute.

ORTODONTIE
Aparat dentar mobil ( pentru copiii ce prezinta dinti temporari) 800 ron
Control metalic/safir (include si activarile lunare) 85 ron / arcada
Control contentie 50 ron / arcada
Reparatie aparat mobil in laborator 150 ron
Aparat funtional trainer 800 ron
Monobloc, activator simplu 1200 ron
Barbita + capelina 400 ron
2. APARATE DENTARE FIXE METALICE SI ESTETICE
Aparat dentar metalic / 1 arcada 2100 ron
Aparat dentar Safir 3300 ron
Aparat dentar ceramic cu slot metalic / 1 arcada 3000 ron
Recolare bracket metalic / ceramic / safir 60 ron / 80 ron / 130 ron
Recimentare inel 50 ron
Aparat dentar Damon metalic autoligaturant 3500 ron
Aparat dentar Damon fizionomic (transparent) 4300 ron
Control aparat dentar Damon (include si activarile ) 95 ron / arcada
Contentie (reteiner fix sau gutiera) 150 ron / arcada
Indepartare aparat dentar (include detartraj si periaj) 300 ron / arcada
Indepartare retainer 150 ron
Disjunctor 1200 ron
Arc transpalatinal 300 ron
Ortoimplant 500 ron
Mentinator spatiu fix 200 ron
Mentinator spatiu mobil 300 ron
Inlocuire arc fizionomic ( la cerere) 60 ron
Pendulum, quad helix 600 ron
Lip bumper 500 ron
3. APARAT DENTAR COMPLET INVIZIBIL DIN EXTERIOR ( LINGUAL)
Incognito arcada 2000 EURO
STB arcada 5300 ron
STB “social six” ( 6 dinti – zona frontala, canin – canin ) 3500 ron
Control lunar aparat dentar STB / Incognito (include si activarile) 105 ron / arcada
Recolare bracket Incognito 200 ron
Recolare bracket STB 160 ron
4. GUTIERE ORTODONTICE
Orthocaps – 6 dinti – 1 arcada 1200 euro
Orthocaps – 6 dinti – 2 arcade 1820 euro
Orthocaps arcada completa 1750 euro
Orthocaps 2 arcade 2800 euro
1
Salut,
Te putem ajuta cu ceva?
Powered by
SIMPLE SIDE TAB