Coroane dentare

Coroane dentare

Coroane dentare pentru substituirea dintilor naturali

 Fiecare pacient ce ne viziteaza, are anumite asteptari de la medicul stomatolog caruia-si incredinteaza refacerea functionala si estetica a danturii. Dintii albi, impecabili, reprezinta nu doar un simbol al sanatatii generale a pacientului. Aspectul influenteaza si respectul de sine, iar persoanele cu dinti bine ingrijiti si cu o infatisare placuta, reusesc sa zambeasca mai des, fara sa fie limitati de complexe.
Iata de ce le propunem aplicarea de coroane dentare nu doar pacientilor edentati, ci si celor care se confrunta cu inestetisme ale cavitatii orale. Pentru ca o coroana pozitionata strategic in spatiul liber pe o arcada sau care imbraca un dinte lezat de obturatii coronare repetate, poate schimba in totalitate nu doar estetica dentara, ci si fizionomia pacientilor.

Coroane dentare. Caracteristici de baza  restaurari 7

 Coroanele dentare reprezinta dispozitive protetice intrebuintate pentru remedierea carentelor estetice si functionale ale danturii, ce „imbraca” partea vizibila a dintelui (coroana) sau bontul protetic al implantului dentar. Spre deosebire de obturatiile coronare sau de incrustatii, aceste restaurari dentare sunt cimentate deasupra liniei gingivale.
Acoperind in intregime dintele sau bontul protetic, coroanele dentare devin un nou invelis exterior al dintelui, in masura sa imite forma coroanelor naturale pe care le substituie. Confectionarea lor se realizeaza in laboratorul odontotehnic si respecta exigentele pacientilor, asociind criteriile de functionalitate cu cele de estetica dentara.

Tipuri de coroane dentare

 Materialele din care sunt realizate coroanele dentare permanente variaza de la cele ceramice, la cele metalice sau mixte (metal si ceramica):
Coroane dentare metalo-ceramice
Acest tip de coroane dentare este des utilizat in cazul reconstruirii molarilor si a premolarilor. Nucleul metalic super rezistent este acoperit cu straturi ceramice, similare cromatic cu structurile dentare adiacente.
In ciuda rezistentei sporite, prezinta anumite imperfectiuni, precum transparenta (apar opacizati comparativ cu dintii naturali). Un alt dezavantaj se datoreaza descoperiri inestetice a fasiei metalice in cazul retractiei gingivale, inconvenient ce se poate remedia prin atasarea unei borduri ceramice.
Coroane dentare din aur
Aurul este un metal ce ne permite realizarea unor coroane dentare foarte precise, ce pot fi adaptate perfect danturii pacientilor, fara sa lase spatiu intre dinti si gingii. Durabilitatea materiei prime le transforma in optime restaurari dentare in cazul persoanelor afectate de bruxism sau a celor cu o muscatura destul de puternica.
In ciuda rezistentei sporite, din cauza carentelor estetice, sunt recomandate pentru reconstructia molarilor si a premolarilor, dinti amplasati in zone mai putin expuse sferei vizuale.
Coroane dentare ceramice  restaurari 1
Coroanele dentare integral din ceramica rezolva problemele asociate exigentelor de estetica dentara. Rezultatele excelente se datoreaza materialelor din care sunt confectionate (zirconiu sau alumina). In absenta suportului metalic, reusesc sa reproduca nu doar cromatica si textura dintelui natural, ci si transparenta acestuia.
Fiind mai putin rezistente decat variantele cu schelet metalic, coroanele dentare ceramice au nevoie de mai multa grija pentru a fi conservate. Din acest motiv nu sunt recomandate pentru restaurarile molarilor sau a premolarilor si nici pacientilor afectati de tulburari functionale ale cavitatii orale (bruxism).

In ce consta tratamentul restaurativ prin coroane dentare?

Tratamentul de reabilitare a danturii prin coroane dentare se desfasoara pe parcursul mai multor etape, derulate pe parcursul a cel putin doua vizite in cabinetul stomatologic. La prima vizita, medicul stomatolog analizeaza starea dintelui sau a dintilor ce au nevoie de coroane dentare.
Tratamentul propriu-zis consta in:

  • Pregatirea structurilor dentare si, acolo unde este necesar, tratamentul endodontic (tratamente de canal, obturatii coronare);
  • Prelucrarea coroanei dentare, aceasta fiind polizata si transformata pentru a fi imbracata ulterior;
  • Prelevarea amprentei dentare si realizarea unui mulaj ce sta la baza confectionarii lucrarii restaurative in laboratorul odontotehnic;
  • Pozitionarea unei coroane dentare provizorii, din material acrilic sau otel inoxidabil, pentru protectia dintelui pana la aplicarea lucrarii permanente.

Pe parcursul unei vizite succesive, dentistul testeaza calitatea lucrarii. Aceasta trebuie sa corespunda cromatic cu dantura pacientului si sa „imbrace” perfect spatiul gol, precum si tesutul gingival. Daca totul este conform planului, noua coroana dentara va fi cimentata pe structura de baza, ce poate fi un dinte natural, prelucrat anterior, sau un bont protetic.  restaurari 8

Procedura de restaurare este similara si in cazurile in care este vorba despre lucrari de protetica (proteze dentare) sau de punti dentare. Principiul este acelasi, difera doar numarul elementelor amplasate pentru umplerea golurilor in cazul pacientilor edentati total sau partial.

Coroane dentare. Cand sunt necesare?

 Principala indicatie a coroanelor dentare se refera la inlocuirea sau acoperirea unui singur dinte (molar, premolar, incisiv, canin) deteriorat sau care a fost extras. Recomandarile principale au la baza una dintre urmatoarele situatii:

  • Reconstructia formei originale a dintelui natural lipsa;
  • Acoperirea unui implant dentar si substituirea dintelui;
  • Intarirea structurilor dentare afectate de maladii ce le modifica cromatica;
  • Protejarea dintilor devitalizati sau slabiti din cauza obturatiilor coronare repetate;
  • Infrumusetarea aspectului general al dintilor. 

Coroane dentare. Recomandari

• Fiecare tip de coroana dentara are avantaje si dezavantaje, motiv pentru care este nevoie de o colaborare perfecta intre pacient si medicul specialist stomatolog, astfel incat sa se adopte cea mai buna tehnica restaurativa;
• Coroanele dentare trebuie protejate printr-o igiena orala corespunzatoare, fiind si ele expuse depunerilor de tartru si placa bacteriana;
• Similare dintilor naturali, este necesara evitarea consumului de alimente cu efect agresiv (ceai, cafea, ciocolata, etc.) asupra materialelor din care sunt confectionate.

Tarife practicate in cadrul clinicii noastre

Ablatie coroana (indepartarea unei coroane vechi) 40 ron / element
Ablatie pivot turnat de pe canal 80 ron
Coroana provizorie in cabinet 40 ron
Coroana provizorie in laborator 90 ron
Coroana acrilat definitiva 130 ron
Dispozitiv corono radicular (pivot turnat) 180 ron
Dispozitiv corono radicular (argint) 200 ron
Pivot fibra de sticla (1 canal) + refacere bont 180 ron
Pivot fibra de sticla (2 canale) sau molar + refacere bont 220 ron
Reparare fateta acrilat 100 ron
Refacere bont 90 ron
Coroana metalica turnata 240 ron
Coroana metalo-acrilica (Weisser) 270 ron
Coroana metalo-ceramica semifizionomica (Weisser) 450 ron
Coroana metalo-ceramica total fizionomica 550 ron
Coroana Weisser zirconiu 750 ron
Coroana ceramica pe suport zirconiu 1500 ron  950 ron
Coroana integral ceramica 1190 ron
Coroana E-max pentru molari si premolari 1190 ron
Coroana E-max cu placare ceramica pentru frontali 1200 ron
Coroana metalo-ceramica pe implant (nu include bontul angulat) 990 ron
Coroana ceramica pe zirconiu pe implant 1690 ron
Cimentare cu fosfat de zinc (se taxeaza numai daca nu este executata in cadrul cabinetului nostru) 30 ron
Cimentare cu galssionomer (se taxeaza numai daca nu este executata in cadrul cabinetului nostru) 40 ron
Cimentare cu rasina adeziva (se taxeaza numai daca nu este executata in cadrul cabinetului nostru) 50 ron / element
 Proteza partial acrilica Heraeus Kulzer 800 ron
 Proteza partial acrilica cu dinti din acrilat 900 ron
 Proteza partial acrilica cu dinti din compozit 1200 ron
 Proteza total acrilica cu dinti din acrilat Heraeus Kulzer 900 ron
 Proteza total acrilica cu dinti din acrilat 1000 ron
 Proteza total acrilica cu dinti din compozit 1400 ron
Proteza partiala acrilica 800 ron 
Proteza totala acrilica 900 ron 
Proteza Kemeny 300 ron
Proteza flexibila 1500 ron 
Proteza scheletata cu sisteme speciale (sistemele sunt incluse) de la 2200 la 2500 ron – in functie de sisteme
Captusire proteza acrilica 300 ron
Inlocuire dinte in proteza 120 ron
Reparatie croset 120 ron
Reparatie proteza 150 ron
 Slefuire cu prag 100 ron
 Plasa prefabricata 300 ron

   

doctor empatie fiecare pagina fix

1
Salut,
Te putem ajuta cu ceva?
Powered by
SIMPLE SIDE TAB