Dintii de lapte

Dintii de lapte, precursorii danturii permanente

Poate ca multi dintre parinti si copii isi manifesta tendinta de a neglija importanta primilor dinti de lapte. Avand in vedere ca acestia incep sa se formeze inca din viata intrauterina, viitoarele mamici trebuie sa fie la fel de preocupate de sanatatea danturii de lapte ca si mamicile ale caror copilasi numara deja 20 de dintisori. Tratamentele noastre de pedodontie sunt indreptate catre prevenirea cariilor si a principalelor afectiuni ce intereseaza dintii de lapte. Astfel, incercam sa ajutam parintii si copilasii sa inteleaga ca de calitatea primilor dintisori depinde intr-o foarte mare masura dantura permanenta, ce incepe sa se erupa odata cu primii pasi in clasele primare.

De ce sunt importanti dintii de lapte?  stomatologie copii 3

In trecut exista tendinta de a neglija dintii de lapte, dat fiind faptul ca oricum aveau sa cada dupa cativa ani, lasand loc danturii permanente. Este important insa ca parintii sa inteleaga ca trecand cu vederea o carie sau o malformatie dentara, fie si in faza incipienta, urmarile pot fi adeseori imposibil sau greu de corectat la varsta dentitiei definitive. Cu toate ca durata de viata a dintilor de lapte este de numai cativa ani, rolul lor este bine stabilit: • Dintii de lapte, la fel ca cei definitivi, ajuta la masticatie si sunt esentiali in procesul de digestie la nou-nascuti si la copiii cu varsta prescolara; • De asemeni, intervin in deprinderile fonetice ala copilului, servind la pronuntia sunetelor. Atunci cand lipsesc, pronuntia unor cuvinte poate fi alterata;• Primii dinti de lapte au rolul sa dirijeze eruptia dintilor permanenti. Astfel, acestia rasar drepti si in pozitia corecta, fara riscul de a fi blocati de alti dinti; • Prezenta cariilor la incisivii centrali, cauzate de dietetele bogate in glucide sau de biberon (carii de biberon), poate afecta psihicul copilului. Prescolarul cu carii nu mai poate afisa un zambet impecabil, la fel ca al prietenilor de joaca; • Pe de alta parte, cariile sau alte afectiuni specifice dintilor de lapte pot fi transmise si dentitiei permanente. De exemplu, un molar de lapte cariat poate afecta un „vecin” de-al sau definitiv; • Infectiile pulpei dentare, netratate corespunzator pot afecta evolutia dintilor permanenti, deteriorandu-i inca din momentul eruptiei.

Calendarul aparitiei primilor dinti de lapte

Cronologia dentitiei de lapte este variabila si daca la unii copii dintii pot aparea la 4-5 luni, la altii apar chiar si pe la un an. Insa fiecare copilas are propriul ritm de crestere si evolutie, realitate valabila si in cazul eruptiei dentare. Prin urmare, daca cel mic nu se incadreaza in calendarul ce marcheaza etapele aparitiei primilor dintisori, nu inseamna ca este ceva anormal. Important este ca la finalul perioadei, copilul sa numere 20 de dintisori, cate 10 pe fiecare arcada: • 2 incisivi centrali; • 2 incisivi laterali; • 2 canini; • Cate 2 molari pe fiecare parte. Secventa procesului de eruptie a primilor dintisori, cunoscuti ca dinti de lapte, dureaza de pe la 5-6 luni pana in jurul varstei de 2-3 ani: • 5-6 luni: Erup incisivii centrali pe arcada de jos; • 7-9 luni: Erup incisivii centrali pe arcada de sus; • 8-9 luni: Ies incisivii laterali ai arcadei superioare; • 10-12 luni: Ies incisivii laterali ai arcadei inferioare; • 12-18 luni: Apar cei dintai molari de lapte; • 18-24 luni: Apar caninii inferiori si superiori; • 24-30 luni: Apar molarii de lapte secunzi.

Calendarul schimbarii dintilor de lapte  stomatologie copii 1

Schimbarea dintilor de lapte cu cei permanenti, precum si perioada de eruptie a dintilor ce nu au avut un omonim in perioada dentitiei de lapte, este tot o etapa ce se deruleaza cu aproximatie. Pot fi vazuti copilasi cu o eruptie precoce a premolarilor, la fel cum pot fi altii cu o dentitie tardiva. De exemplu, ni s-a intamplat sa asistam parinti excesiv de preocupati din cauza intarzierii dentitiei permanente. Se poate intampla ca aparitia intarziata a unui dinte permanent sa devina primul semnal de alarma ca exista probleme, indeosebi daca pe arcada opusa, acelasi dinte a erupt deja. Daca intarzierea nu este intamplatoare, poate fi vorba despre blocarea dintelui permanent. Uneori, obstacolul este chiar dintele de lapte, ce trebuie extras in cabinetul stomatologic, tocmai pentru facilitarea eruptiei dintelui definitiv. Statistic, calendarul schimbarii primilor dinti de lapte cu cei permanenti se desfasoara intr-o succesiune asemanatoare etapelor in care au rasarit: • 5-7 ani: Cad si apar incisivii centrali inferiori, urmati de incisivii centrali superiori, incisivii laterali inferiori si incisivii laterali superiori. Tot la aceasta varsta erup primii molari permanenti (nu au in corespondenta molari de lapte), atat pe arcada inferioara, cat si pe cea superioara; • 9-11 ani: Pe arcada inferioara, se schimba caninii si molarii de lapte, acestia din urma lasand locul premolarilor definitivi. Pe arcada superioara, de regula, se schimba mai intai molarii de lapte, ultimii fiind caninii superiori; • 12-13 ani: Pe ambele arcade erup molarii secunzi care, la fel ca primii molari, nu au ca echivalent dinti de lapte. • 17-20 de ani: Erup ultimii molari („molarii de minte”), care de multe ori apar cu intarziere sau chiar nu mai apar deloc.

Dintii de lapte. Recomandari

Sindromul biberonului („cariile de biberon”) este caracterizat de aparitia leziunilor cariogene la incisivi, canini si suprafata ocluzala (muscatura) a primilor molari. Cariile dintilor de lapte evolueaza cu rapiditate, motiv pentru care trebuie preintampinate prin: • Limitarea utilizarii biberonului ca instrument pentru adormirea copiilor; • Limitarea introducerii in dieta celui mic a bomboanelor si in general a dulciurilor sau a bauturilor indulcite; • Odata cu eruptia primilor dinti de lapte, trebuie utilizata periuta de dinti speciala pentru nou-nascuti, fara pasta de dinti.

Tarife practicate in cadrul clinicii noastre

 Consultatie primara 50 ron
 Control periodic 3/6 luni 40 ron
 Inhalosedare 150 ron/30 min
Anestezie prin infiltratie 20 ron
Anestezie topica + anestezie infiltratie 25 ron
 Tratament de urgenta 90 ron
 Pachet complet profilaxie  150 ron
 Profilaxie la 3/6 luni 120 ron
 Fluorizare topica ambele arcade 80 ron
Extractie dinte temporar mobil – monoradicular 55 ron
Extractie dinte temporar mobil – pluriradicular 65 ron
Extractie dinte temporar imobil – monoradicular 75 ron
Extractie dinte temporar imobil – pluriradicular 85 ron
Extractie rest radicular dinte temporar 85 ron
Extractie dinte permanent – monoradicular 110 ron
Extractie dinte permanent – pluriradicular 120 ron
Extractie rest radicular dinte permanent 120 ron
 Extirpare vitala – 1 canal 60 ron
 Extirpare vitala – 2 canale 70 ron
 Extirpare vitala – 3 canale 80 ron
 Extirpare devitala (pansament devitalizant) 90 ron
 Obturatie canal dinte temporar cu hidroxid de calciu 70 ron
 Obturatie canal dinte temporar cu hidroxid de calciu iodoformat 90 ron
 Pansament antiseptic / Tratament gangrena 50 ron
 Tratament mecanic de canal si lavaj endodontic 50 ron
 Obturatie definitiva – 1 suprafata 120 ron
 Obturatie definitiva – 2 suprafete 150 ron
 Obturatie definitiva – 3 suprafete 170 ron
 Sigilare dinti temporari – simpla 70 ron
 Sigilare dinti temporari – largita 90 ron
 Sigilare dinti permanenti – simpla 90 ron
 Sigilare dinti permanenti – largita 120 ron
 Baza obturatie glass ionomer 40 ron
 Coafaj direct 60 ron
 Coafaj indirect ron
 Obturatie provizorie 30 ron

 
doctor empatie fiecare pagina fix

1
Salut,
Te putem ajuta cu ceva?
Powered by
SIMPLE SIDE TAB