Inhalosedare pediatrica

Inhalosedare pediatrica, pentru terapii fara frica si durere

Rolul primar al medicului pedodont nu este doar sa trateze maladiile cavitatii orale. Specialistul in pedodontie trebuie sa intervina in asa fel incat sa reuseasca sa creeze o legatura de incredere cu micii pacienti. Si nimeni nu contesta frica, nelinistea si stresul prin care trec copiii in momentul in care se apropie de un cabinet stomatologic.
Pentru inlaturarea fricii si anxietatii prin care trec cei mai mici pacienti ai nostri si pentru usurarea sarcinilor ce le revin medicilor acestui cabinet de stomatologie Bucuresti, insotim terapiile de pedodontie cu cele de inhalosedare pediatrica. In acest fel le oferim sustinere psihologica tuturor baietilor si fetitelor care din diferite motive sunt nevoiti sa ne viziteze.

Inhalosedare pediatrica. Caracteristici de baza  stomatologie copii 3

Procedura de inhalosedare pediatrica este o tehnica inovativa care a ajuns sa fie utilizata cu succes in odontoiatrie. Universal cunoscuta cu denumirea de sedare constienta, inhalosedarea reprezinta o stare ce poate fi obtinuta prin mijloace farmacologice (amestec de protoxid de azot si oxigen).
Rezultatul urmarit de tehnica de inhalosedare pediatrica este sedarea micilor pacienti anxiosi sau mai exact inducerea unei stari in care acestia sa fie insensibili la factorii de stres si la durere. Spre deosebire de alte proceduri, pacientii sunt perfect constienti, reusesc sa socializeze cu medicul stomatolog si chiar sa raspunda unor intrebari simple, fara sa mai fie preocupati de curele neplacute, adeseori dureroase, la care sunt supusi.
Prin metoda de inhalosedare pediatrica nu dorim sa obtinem un efect analgezic care de altfel, poate fi facilitat de o anestezie locala. Procedura propriu-zisa este considerata mai degraba un fel de terapie antistres, intermediata de combinatia de oxigen si protoxid de azot (asa-zisul „gaz ilariant”).

De ce este necesara procedura de inhalosedare pediatrica?

Ca in orice activitate, primul pas si prima impresie conteaza. Uneori, se dovedesc chiar decisive. Totul apare mult mai clar atunci cand vine vorba despre odontofobii sau asa-zisa „frica de dentist” ce afecteaza adeseori si adultii, nu doar copiii. Iar aceste odontofobii, adeseori isi au originea in perioada copilariei si se manifesta odata cu prima vizita in cabinetul stomatologic.
Nu este deloc un secret ca dentistii si copiii nu sunt chiar cei mai buni prieteni. Insa pentru conturarea unui raport de incredere intre cele doua categorii, prima vizita conteaza, la fel cum in relatiile interumane conteaza prima impresie.
In cabinetul de stomatologie, parintii si dentistii pot colabora astfel incat sa creeze un ambient relaxant, in care copilul sa se simta in siguranta. In acest sens, tehnica de inhalosedare pediatrica favorizeaza un parcurs cat mai putin traumatizant, ce permite efectuarea tuturor curelor de pedodontie fara frica si fara durere.
Atunci cand copilul pastreaza o amintire placuta vis-a-vis de medicul dentist, se va intoarce fara teama pentru continuarea tratamentelor, in orice moment succesiv, chiar si ca adult. Toate acestea nu pot fi decat argumente care sa ne motiveze sa recomandam procedurile de inhalosedare pediatrica tuturor pacientilor nostri scolari si prescolari. 

In ce consta procedura de inhalosedare pediatrica?  stomatologie copii 6

Procedura de inhalosedare pediatrica, departe de a fi una invaziva, este intermediata de o mascuta nazala inhalatorie, similara celor folosite in tratamentele cu aerosoli. Prin acest dipsozitiv este administrata o combinatie gazoasa de oxigen si protoxid de azot.
Efectul sedativ este resimtit inca de la primele respiratii ale celui mic. Pacientul, desi ramane constient pe tot parcursul tratamentului stomatologic, va fi cuprins in doar cateva secunde, de o placuta senzatie de relaxare fizica si psihica.
Stapan pe propriile-i simturi, cel mic nu mai percepe nicio stare tensionanta sau de anxietate, senzatii „prelucrate” instant si percepute drept relaxare si confort. Frica se transforma in siguranta si copilasii se pot relaxa, lasand deoparte gandurile tensionante in favoarea celor placute.
Procedura de inhalosedare pediatrica modifica si perceptia temporala pe care micii pacienti o au odata cu primii pasi in cabinetul stomatologic. Mai exact, timpul pare sa treaca intr-o clipa, iar ei isi vor aminti foarte putin imediat terminata aceasta experienta care, in absenta gazului ilariant, nu este tocmai placuta.
In plus, odata cu frica, inhalosedarea permite reducerea sensibilitatii la stimulii durerosi. Medicul pedodont reuseste sa regleze intensitatea efectului sedativ, prin modificarea raportului dintre oxigen si protoxidul de azot. Totul depinde de exigentele fiecarui pacient.
Dupa ce tratamentele pedodontice au fost finalizate, copiii pot parasi cabinetul stomatologic perfect constienti. Efectul sedativului dispare imediat dupa administrare, fara sa fie metabolizat de organism. Actionand doar atata timp cat este inhalat, gazul ilariant nu este deloc nociv pentru corp. 

Inhalosedare pediatrica. Recomandari

• Tehnica de inhalosedare pediatrica este recomandata in special micilor pacienti traumatizati anterior de experienta pe care au avut-o cu medicul stomatolog;
• Nu exista contraindicatii, fiind vorba despre o procedura neinvaziva ce se poate folosi in siguranta si in cazul copiilor de 3-4 anisori.

doctor empatie fiecare pagina fix

1
Salut,
Te putem ajuta cu ceva?
Powered by
SIMPLE SIDE TAB